Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Εισαγωγικές εκτός Λυκείου

Με στόχο «να φύγει το άγχος από το σχολείο», η Επιτροπή Μπαμπινιώτη (όπως έχει γίνει γνωστό το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) πλησιάζει σιγά σιγά στο στάδιο της σύνταξης ολοκληρωμένης πρότασης για το νέο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι προτάσεις αυτές που έχουν κερδίσει τη συναίνεση των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων, αλλά και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) που μετέχουν στον διάλογο για την Παιδεία, θα εξειδικευθούν μετά τις Εξετάσεις αλλά θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα δεν θα ισχύσουν αμέσως, ίσως ύστερα από 2-3 χρόνια.

Όπως προκύπτει από την κωδικοποίηση των προτάσεων, οι κατευθύνσεις για το νέο Λύκειο θα έχουν να κάνουν με λιγότερη ύλη, περισσότερα μαθήματα Επιλογής, ζώνες πολιτισμού, διεύρυνση του καθημερινού ωραρίου αλλά μείωση των διδακτικών εβδομάδων, Επαγγελματικό Λύκειο που θα παρέχει πιστοποίηση για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κ.ά.

Όσον αφορά το Εξεταστικό, βέβαιο είναι πως οι εξετάσεις εισαγωγής θα γίνονται εκτός Λυκείου. Πιθανότατα το νέο σύστημα θα επιτρέπει ελεύθερη εισαγωγή στις Σχολές χαμηλής ζήτησης, περιφερειακά τεστ στις μικρές τάξεις και δημιουργία διαρκούς εξεταστικού κέντρου όπου, μετά την αποφοίτηση, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα μπορούν να εξετάζονται 3-4 φορές τον χρόνο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου