Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

«Μποναμάς» 15 εκατ. ευρώ στις εταιρίες κλιματιστικών

Μετά τις τράπεζες και τις εταιρίες εισαγωγής – εμπορίας αυτοκινήτων και οι εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών ετοιμάζονται να πάρουν βαθιά ανάσα από το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτροβόρων κλιματιστικών που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, θα επιδοτεί την απόσυρση ενεργοβόρων κλιματιστικών και την αντικατάστασή τους από αυτά ενεργειακής κλάσης inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές.
Το πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει διάρκεια έξι μηνών, είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 15 εκατ. ευρώ εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.
Εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν περί τα 50.000 - 60.000 κλιματιστικά, ενώ το πρόγραμμα θα επιδοτεί με 35% την αγορά καινούργιου κλιματιστικού με ταυτόχρονη απόσυρση του παλαιού, με μέγιστη δυνατή επιδότηση 500 ευρώ ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει μέχρι δύο συσκευές μεγέθους 9.000 - 24.000 BTU.

Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές). Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ανάλογο πρόγραμμα για απόσυρση ψυγείων.
Η διαδικασία προβλέπει ότι ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και θα δηλώνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, της παλαιάς συσκευής και τον αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το κλιματιστικό βρίσκεται σε σπίτι και όχι σε επαγγελματικό κτίριο. Θα πληρώνει τη λιανική τιμή μείον 35% με όριο έκπτωσης τα 500 ευρώ και η επιχείρηση από την πλευρά της θα εισπράττει την επιδότηση μέσω της «Ανακύκλωση ΑΕ» που θα ανακυκλώνει τις παλαιές συσκευές και θα διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις.



1 σχόλιο:

  1. Μας λένε να σφίξουμε το ζωνάρι γιατί δεν υπάρχουν λεφτά και δανειζόμαστε γιατί δεν βγαίνουμε, μετά από λίγο όμως επιδοτούν την αγορά αυτοκινήτων, κλιματιστικών, ψυγείων και δεν ξέρω τι άλλο έπεται. Για να δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι κερδισμένοι από αυτή την ιστορία, σίγουρα οι αντιπροσωπείες όλων αυτών των εισαγόμενων καταναλωτικών προϊόντων και ακολούθως οι μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού που τα παράγουν.
    Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις μας περνάνε για ηλίθιους δεν εξηγείται αλλιώς...τη μια μέρα να σχίζουν τα ιμάτια τους για την μεγάλη κρίση που βιώνουμε και την άλλη με δανεικά να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στις αντιπροσωπείες που ξεπουλάνε σε τσουχτερές τιμές μάλιστα όλο το stock που διαθέτουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή