Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Απειλή προστίμου ύψους 17 εκατ. στη Ελλάδα για το Κιότο

Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Συνεχίζει η Ελλάδα, παρά τη διαφαινόμενη απειλή να της επιβάλει η Κομισιόν ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο, να ρυπαίνει την ατμόσφαιρά της αυξάνοντας συστηματικά από το 2007 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακος - CO2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για το περιβάλλον (επίτροπος Σταύρος Δήμας), η Ελλάδα ενώ είχε αναγνωρισμένο δικαίωμα να παράγει μια ποσότητα αερίων θερμοκηπίου της τάξης των 107 εκατομμυρίων τόνων, ανέβασε το 2007 την παραγωγή της αυτή στα 131,9 εκατομμύρια τόνους εμφανίζοντας δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 23,2% σε σύγκριση προς το έτος βάσεως του Πρωτοκόλλου του Κιότο.2,9% τον χρόνο Αν ληφθεί υπόψη ότι με κριτήριο τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η χώρα μας αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά + 2,9% το χρόνο -και αυτό μέχρι και το 2012 που αλλάζει και επαναπροσδιορίζεται προς τα κάτω το μέγεθος των εκπομπών αυτών των αερίων για κάθε κοινοτική χώρα- η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα μέσα σε αυτήν την τριετία να αυξήσει τις εκπομπές της μόνον κατά +1,8% αν θέλει να πετύχει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Επειδή όμως οι ρυθμοί αύξησης των αερίων της αγγίζουν το 3% σχεδόν το χρόνο (ετήσια αύξηση της τάξης των 3,8 εκατ. τόνων) η Ελλάδα στα τέλη του 2012 , εφόσον συνεχίσει να μη σέβεται τη σχετική κοινοτική νομοθεσία και τις συμφωνίες τις οποίες η ίδια έχει αποδεχθεί και προσυπρογράψει, θα βρίσκεται εκτός στόχων του Κιότο με αποτέλεσμα να της επιβληθεί από την Κοινότητα μεγάλο πρόστιμο.

Υπολογίζεται πως αν η Αθήνα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς γραμμικής αύξησης της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου στο τέλος της τριετίας θα έχει ξεπεράσει κατά 11,4 εκατ. τόνους το ποσοστό που δικαιούται, κάτι που σημαίνει -αν της χρεωθεί ο κάθε επιπλέον τόνος αερίων θερμοκηπίου με τη σημερινή τιμή αγοράς του δικαιώματος παραγωγής-εκπομπής του τα 15 ευρώ ανά τόνο -ότι το πρόστιμο που θα της επιβληθεί δεν θα είναι μικρότερο με κανένα τρόπο από τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόοδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον πίνακα των στοιχείων που δημοσίευσε η Κομισιόν, όλες οι «παλαιές» χώρες-μέλη έχουν σημειώσει σαφή πρόοδο στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με θλιβερές εξαιρέσεις κατά σειρά σπουδαιότητας την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου