Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Πακέτο €19 δισ. κόντρα στο κοινωνικό κραχ

Ανέτοιμη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση παρά τις προειδοποιήσεις...
Ο «εφιάλτης» της κοινωνικής κατάρρευσης, εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας (25 εκατ. άνεργοι τον Απρίλιο στην Ε.Ε.), υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την απασχόληση, προτείνοντας για φέτος και το 2010 «πακέτο» κοινοτικών μέτρων ύψους 19 δισ. ευρώ. Το μερίδιο της Ελλάδας θα ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Με τη χαρακτηριστική φράση «δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη με κοινωνική κατάρρευση», ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε χθες τη συνεισφορά των Βρυξελλών στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Είναι προφανές ότι τα κοινοτικά μέτρα από μόνα τους δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά «ανοίγουν δρόμο» στις κυβερνήσεις, διότι, πέραν της οικονομικής συνδρομής της Ε.Ε., οριοθετούν και το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούν να κινηθούν τα κράτη-μέλη.

Το πρώτο μέτρο, που προϋποθέτει και τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), προβλέπει ότι για φέτος και του χρόνου τα κράτη- μέλη δεν θα συγχρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στον τομέα της απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δράσεις θα καλυφθούν από την Κοινότητα, ενώ τα κράτη-μέλη θα έχουν την ευχέρεια να χρηματοδοτήσουν συμπληρωματικά μέτρα.

Το ΕΚΤ έχει συνολικό προϋπολογισμό 117,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, ενώ η κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75% κάθε προγράμματος.

Στην Ελλάδα αναλογούν 4,36 δισ. ευρώ για την επταετία και η επιπλέον εθνική συμμετοχή φτάνει τα 1,73 δισ. ευρώ. Με την πρότασή της η Κομισιόν αυξάνει κατακόρυφα τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη και στην Ελλάδα, η οποία θα εισπράξει το 2009 και το 2010 από το ΕΚΤ το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. Φυσικά, τα επόμενα χρόνια, από το 2011 μέχρι και το 2013, η κοινοτική χρηματοδότηση θα μειωθεί αισθητά, ώστε όλες οι χώρες να παραμείνουν εντός του πλαφόν που έχει οριστεί για το σύνολο της επταετίας.

Η δεύτερη πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την εναρμόνιση σε όλες τις χώρες ενός μέτρου που εφαρμόζουν ήδη πολλές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία). Προβλέπει τη χρηματοδότηση των θέσεων εργασίας εργαζομένων που, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται να απολυθούν.

Πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα παραμένουν στις θέσεις τους προσωρινά με μειωμένο ωράριο, θα αποζημιώνονται κανονικά και ταυτόχρονα θα υπόκεινται σε επαγγελματική εκπαίδευση. Το μέτρο εξυπηρετεί και τις επιχειρήσεις (μεγάλες και ΜΜΕ), οι οποίες δεν θα υποστούν το κόστος της αποζημίωσης, αλλά και τους εργαζομένους, οι οποίοι θα αμείβονται κανονικά και θα επιστρέφουν σε πλήρες ωράριο μόλις έρθει η ανάκαμψη.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπαρόζο, το μέτρο θα ισχύει μόνο για τις υγιείς επιχειρήσεις που συγκυριακά, εξαιτίας της κρίσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Ιουνίου), στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Ελεύθερος Τύπος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου