Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Το παιχνίδι των χρηματιστηρίων

Βολεύει τις ΗΠΑ, η άνοδος των χρηματιστηρίων σε Παγκόσμιο επίπεδο;

Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ.

Και αυτό, γιατί, όσο οι επενδυτές, βρίσκουν αποδόσεις μεγαλύτερες, από αυτές που προσφέρουν τα ομόλογα των ΗΠΑ, τόσο δεν θα τα αγοράζουν και κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ, θα αναγκάζονται να αυξάνουν τα επιτόκια και να δανείζονται με πιο απεχθείς όρους.

Εκτός αν οι ΗΠΑ κανουν το λάθος, να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα, οπότε θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον υπερ-πληθωρισμό και στην καταστροφή της οικονομίας τους.

Επομένως, αυτό που βολεύει τις ΗΠΑ (και πιστέψτε με, είναι ένα παιχνίδι που η Wall Street, ξέρει πολύ καλά να το παίζει), είναι τα χρηματιστήρια να καταρρέουν σε περιόδους που χρειάζεται να πουλήσουν ομόλογα (δηλαδή το χρέος τους). Έτσι οι επενδυτές θα αποζητούν ασφαλές καταφύγιο στα ομόλογά τους και κατά συνέπεια θα αγοράζουν το χρέος των ΗΠΑ.

Στην συνέχεια οι ΗΠΑ, αγοράζουν τις μετοχές που έχουν φτάσει στο ναδίρ, κάνουν ένα Bear Market Rally και σας τις ξαναπουλάνε πίσω, όταν πλέον τις βλέπετε σαν επενδυτική ευκαιρία, στην τριπλάσια τιμή.


Να σημειώσω, οτι ακόμη και με την πτώση, οι ΗΠΑ, βγάζουν χρήματα, αφού γνωρίζουν επακριβώς την κατεύθυνση της αγοράς και ποντάρουν σε παράγωγα...

Στην συνέχεια, όταν χρειάζεται να ξαναπουλήσουν ομόλογα, επαναλαμβάνουν τον προηγούμενο κύκλο.

Με αυτόν τον τρόπο, τεράστιες ποσότητες χρημάτων δραπετεύουν από τις τσέπες σας και καταλήγουν σε αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες.

Και αν νομίζετε οτι μπορείτε να τους κερδίσετε, σε ένα παιχνίδι που στήσανε, για να κερδίζουν μόνο αυτοί, τότε έχετε αυταπάτες και καιρός θα ήταν να επανέλθετε στην πραγματικότητα, και να απλώνετε τα πόδια σας, μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά σας.

Δεν υπάρχει εύκολο χρήμα....

Ο πεθερός μου, μου έχει πεί μια κουβέντα, που μου έχει καρφωθεί στο μυαλό : "Από τα καλο-δουλεμένα χρήματα, ο διάολος τρώει τα μισά. Φαντάσου από τα κακο-δουλεμένα..."

Οι Αμερικάνοι, έχουν μια μικρή παραλλαγή : "Easy come, easy go..."

Συνέλθετε. Το χρηματιστήριο, δεν είναι μέρος για να επενδύουν τα λεφτά τους οι μικροεπενδυτές αυτή την εποχή. Αυτή η εποχή, για τους μικροεπενδυτές, είναι κατάλληλη, για να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους και για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Αυτά για σήμερα. Όταν οι ΗΠΑ, χρειαστεί να ξαναπουλήσουν ομόλογα, θυμηθείτε, που θα βρίσκονται τα χρηματιστήρια. Στις 1 Ιουνίου, ο Γκαιτνερ θα επισκεφτεί την Κίνα, για να τους πείσει, να συνεχίσουν να αγοράζουν το χρέος των ΗΠΑ.

Αν δεν τα καταφέρει, τότε, τί πιστεύετε, οτι θα συμβεί με τα χρηματιστήρια;;;

Για όσους, τα Αγγλικά τους είναι σε καλό επίπεδο, δείτε αυτό : Liquidity Trap
Επισημάνθηκε από τον Δημήτρη, σε σχόλιό του, σε Debate της Ναυτεμπορικής και συμφωνώ απολύτως μαζί του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου