Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

800 Βρετανοί σε λίστα αναμονής κλινικής υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Σε επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται ο αριθμός των Βρετανών που μπαίνει στη λίστα αναμονής της αμφιλεγόμενης ελβετικής κλινικής υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitas. Σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν πάρει την απόφαση να γίνουν μέλη της Dignitas και να τερματίσουν τη ζωή τους, ενώ 34 άνδρες και γυναίκες είναι ήδη έτοιμη να μεταφερθούν στη Ζυρίχη και να λάβουν μια φονική υπερβολική δόση φαρμάκων.

Ο δεκαπλασιασμός του αριθμού των Βρετανών που απευθύνονται στην κλινική από το 2002 αναμένεται να εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το νόμο που καταργεί την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη Βρετανία.

Σήμερα, Τρίτη, η 46χρονη Ντέμπι Πάρντι η οποία πάσχει από αρτηριοσκλήρωση πρόκειται να μεταβεί στη Βουλή των λόρδων, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να αποφανθεί εάν ο σύζυγός της Ομάρ Πουέντε θα διωχθεί εφόσον της παράσχει βοήθεια για να ταξιδέψει στο εξωτερικό με σκοπό τον τερματισμό της ζωής της.
Οι 34 Βρετανοί, στους οποίους έχει δοθεί το αποκαλούμενο από την κλινική «μεταβατικό πράσινο φως» για να πεθάνουν, έχουν προσκομίσει αποδείξεις της κατάστασής τους, έχουν περάσει από συνεντεύξεις με γιατρό και τον ιδρυτή της Dignitas, Λούντβιχ Μινέλι και τους έχουν πείσει ότι είναι πνευματικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Ο ένας από τους 34 έχει δεσμευτεί για συνοδευόμενη αυτοκτονία σύντομα. Οι τέσσερις έχουν εξασφαλίσει σίγουρες ημερομηνίες θανάτου, τις οποίες όμως ανέβαλαν. Οι υπόλοιποι 29 δεν έχουν καθορίσει ακριβή ημερομηνία ακόμα.

Επιπλέον 4 Βρετανοί απέτυχαν να λάβουν την άδεια της κλινικής μετά από απόφαση του Ελβετού γιατρού που τους εξέτασε. Σύμφωνα με τον γιατρό, δεν θα πρέπει να βοηθηθούν είτε γιατί δεν πάσχουν από ανίατη ασθένεια είτε γιατί κρίθηκαν μη απόλυτα πνευματικά υγιείς για να λάβουν μια ανάλογη απόφαση.

Τα στοιχεία της Dignitas δείχνουν επίσης ότι 15 Βρετανοί απευθύνθηκαν στην κλινική το 2003, 26 το 2006, 8 το πρώτο 5μηνο του 2008 και 23 τους τελευταίους 12 μήνες.

Η γνωστοποίηση των παραπάνω αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη για την ευθανασία. Αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα επιφανών προσωικοτήτων της χώρας, υπό την ηγεσία δύο πρώην υπουργών του επιτελείου του Τόνι Μπλερ, καταθέτοντας μια τροποποίηση του νόμου για την αυτοκτονία, θα επιδιώξει τον τερματισμό της θεωρούμενης από τους ίδιους «αναχρονιστικής και απάνθρωπης κατάστασης» εξαιτίας του κινδύνου 14χρονης φυλάκισης που διατρέχουν οι συγγενείς εάν ταξιδέψουν μαζί με πρόσωπο που θα επιδιώξει υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο εξωτερικό.

Ο Νόμος περί Αυτοκτονίας του 1961 ποινικοποιεί οποιονδήποτε βοηθάει, συμβουλεύει, υποκινεί και μεριμνά για την αυτοκτονία άλλου. Επίσης, ορισμένοι συγγενείς που έχουν ταξιδέψει έχουν ανακριθεί από την αστυνομία κατά την επιστροφή τους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι κάνεις από τους συνοδούς ατόμων που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για αυτό το λόγο δεν διώκεται ποινικά.

Σημαντικές προσωπικότητες με νομικό ή ιατρικό υπόβαθρο υποστηρίζουν την κίνηση. Εφόσον επιτύχουν το σκοπό τους, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει θέση. Το Μάρτιο έκανε χρήση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για να αποτρέψει την ψηφοφορία μιας ίδιας τροποποίησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία είχε προταθεί από την Πατρίτσια Χιούιτ, υπουργό Υγείας μέχρι το 2007.

Η Σάρα Γούτον, επικεφαλής του τομέα Θανάτου της Dignitas, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία για ένα νέο δικαίωμα στον υποβοηθούμενο θάνατο, δηλώνει ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση στη Βρετανία εξωθεί τους ανθρώπους σε δύσκολες και επικίνδυνες αποφάσεις – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή να ζητήσουν από έναν γιατρό ή ένα συγγενή να τους βοηθήσει να πεθάνουν ή να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν μόνοι τους, με τραγικά αποτελέσματα. Αποτελεί μια αυξανόμενη απαίτηση στη χώρα η θέσπιση ενός νομικού δικαιώματος των ανθρώπων με ανίατες ασθένειες που είναι πνευματικά ικανοί και επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους εφόσον το επιθυμούν».

Πηγή: Guardian



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου