Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

 Παίρνουν τα πάνω τους ελαιόλαδο και παραγωγοί

Μικρή «ανάσα» και πολλές…ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών του ελαιόλαδου παίρνουν τώρα οι παραγωγοί μετά τις αποφάσεις των Ενώσεων Ηρακλείου και Πεζών για αύξηση των τιμών του προϊόντος κατά 10 λεπτά, δηλαδή από 1,80 στο 1,90 ευρώ το κιλό για τις οξύτητες μέχρι 0,3. Οι αγρότες και βέβαια δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτή τη μικρή αύξηση, ωστόσο όμως αρχίζουν να ελπίζουν ότι οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο. Αν τελικά όμως αυξηθούν σημαντικά (πράγμα πολύ δύσκολο) αυτό θα το δείξει η αγορά στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, η Ένωση Πεζών αρχικά και στη συνέχεια η Ένωση Ηρακλείου ανακοίνωσαν την αύξηση των τιμών έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Η Ένωση Πεζών έχει κάποιες παραγγελίες, οι οποίες της δίνουν αυτό το περιθώριο, κάτι που δεν φαίνεται να είχε στο παρελθόν.
Πάντως τα πράγματα στη διεθνή αγορά προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι ευχάριστα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα της ισπανικής πλευράς για την ιδιωτική αποθεματοποίηση 110.000 τόνων, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά από τις επιπλέον ποσότητες. Παράλληλα, στην Ελλάδα η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά να κατατεθεί αίτημα για ιδιωτική αποθεματοποίηση 80.000 τόνων, ώστε να «ανασάνει» η αγορά.
Η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» που προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς για τη συγκράτηση της μείωσης των τιμών των προϊόντων. Με λίγα λόγια, πληρώνονται οι ιδιώτες να διατηρήσουν στις δεξαμενές τους τις ποσότητες λαδιού που αναφέρονται στις αποφάσεις, για να συγκρατηθεί προσωρινά η πτώση των τιμών. Το λάδι αυτό όμως, θα επανέλθει στην αγορά (κάπου πρέπει να πουληθεί κάποτε…) και για το λόγο αυτό πολλοί είναι όσοι μιλούν περί μετάθεσης του προβλήματος για το φθινόπωρο. Έτσι, δεν αποκλείεται αυτές οι ποσότητες να «πέσουν» στην αγορά το φθινόπωρο, δημιουργώντας νέες ασφυκτικές πιέσεις στις τιμές του προϊόντος, με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Τώρα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Ισπανία, η οποία τα τελευταία χρόνια «κινεί τα νήματα» του διεθνούς εμπορίου του ελαιόλαδου:

-Πήγε καλά η ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Ισπανία; Από την απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος αναμένεται να κριθούν πάρα πολλά, σχετικά με την αναμενόμενη ισπανική παραγωγή και κατά συνέπεια την προσφορά στην αγορά κατά την ερχόμενη περίοδο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών.

-Ποιο θα είναι το μέλλον της μεγάλης ισπανικής εταιρείας της SOS Cuetara; Η εταιρεία αυτή «έχει ρίξει» φέτος τις μεγάλες ποσότητες πάμφθηνου ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά, κίνηση η οποία συνέβαλε ώστε να διαμορφωθούν οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως γνωστό, τα οικονομικά της SOS Cuetara τους τελευταίους μήνες δεν είναι ανθηρά. Κάθε άλλο μάλιστα. Αναγκάζεται να πουλά πάμφθηνα το λάδι για να μπορέσει να δώσει το απαιτούμενο ποσό προκειμένου να εξοφλήσει την ιταλική εταιρεία Bertoli την οποία αγόρασε πριν περίπου ένα χρόνο. Με «όχημα» την Bertoli η SOS ελέγχει το 22% της παγκόσμιας αγοράς τυποποιημένου ελαιόλαδου. Παράλληλα, η SOS έχει πουλήσει άλλες θυγατρικές του ομίλου οι οποίες δραστηριοποιούνται με διαφορετικά αντικείμενα. Ακούγεται ότι η SOS πουλά πάμφθηνα μεγάλες ποσότητες στη Ρωσία με αποτέλεσμα να μην έχει αποθέματα ελαιόλαδου, κάτι που είναι ενθαρρυντικό. Αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Μία άλλη παράμετρος που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών του ελαιόλαδου της χώρας μας, είναι και η πώληση του τμήματος λιπαρών ουσιών της Ελαϊδος. Θα το αγοράσει η Creta Farm ή κάποια άλλη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων; Θα πουληθεί αλλού; Κι αυτός είναι ένας γρίφος που αναμένεται να απαντηθεί κατά τους ερχόμενους μήνες.

Τέλος, σημαντικός αναμένεται να είναι σε τοπικό επίπεδο και ο ρόλος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, κυρίως σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούν ώστε να «διώξουν» τα αποθέματα για να ξεκινήσει η επόμενη παραγωγική περίοδος με λιγότερο ισχυρές πιέσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου