Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Κύμα μεταναστών φέρνει η κλιματική αλλαγή

Το 1994 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας (και γκουρού του ρεύματος του κυβερνοπάνκ) Μπρους Στέρλινγκ στο βιβλίο του «Heavy Weather» περιέγραφε έναν κόσμο στον οποίο έχουν προκληθεί -λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου- σημαντικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες του πλανήτη.
Ο συγγραφέας περιέγραφε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν από τους τόπους διαμονής τους, καθώς απρόσμενα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν το βίο τους κυριολεκτικά αβίωτο. Φαίνεται ότι, 15 χρόνια μετά, η «δυστοπία» του Στέρλινγκ βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, καθώς έκθεση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE International κάνει λόγο για εκατομμύρια μετανάστες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Εκατομμύρια «καιρικοί» μετανάστες

Σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω των κλιματικών αλλαγών, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται πολλές περιοχές του πλανήτη να πληγούν από πλημμύρες, ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ως το 2010 περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε μετανάστευση από τους τόπους όπου ζουν, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των «καιρικών» μεταναστών μπορεί να φθάσει τα 700 εκατομμύρια ως το 2050. Αντίστοιχες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) θεωρούν ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μετανάστευση περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η μελέτη εκτιμά ότι περιοχές όπως τα δέλτα του Γάγγη και του Νείλου, νησιωτικές χώρες ή χώρες με μεγάλη ακτογραμμή, όπως το Μεξικό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα και υποχρεωτικές μεταναστεύσεις σημαντικών κομματιών του πληθυσμού τους. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν χώρες που δεν θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της (είτε λόγω μετανάστευσης είτε λόγω υποδοχής μεταναστών).

Ανάγκη για νέα μέτρα

Η μελέτη (που ονομάζεται χαρακτηριστικά «Αναζητώντας Καταφύγιο») εκτιμά ότι η νέα αυτή μορφή μετανάστευσης απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Με βάση συνεντεύξεις από 2.300 μετανάστες, αποκαλύφθηκε ότι σημαντικός αριθμός από αυτούς ήδη έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής του λόγω, ακριβώς, των κλιματικών αλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι μόλις πέρσι 20 εκατομμύρια άνθρωποι μετατράπηκαν σε «καιρικούς» μετανάστες, λόγω φυσικών καταστροφών που έγιναν στις χώρες τους. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι «καιρικοί» μετανάστες θα πρέπει να τύχουν μόνιμης μετεγκατάστασης και διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.Οι βασικές ανησυχίες των επιστημόνων και των συντακτών της έκθεσης αφορούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, αλλά και στις εκτιμήσεις ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίτερα απ' όσο είχε προβλεφθεί αρχικά.
Δημήτρης Χρυσικόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου