Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Κλέβει δουλειά από έλληνα; όχι φυσικά!

Τα χρήματα τα οποία 'δίνουν' οι μετανάστες είναι δανεικά από την μελλοντική τους εργασία. Δηλαδή, έρχονται εδώ και χρωστάνε άλλος 3.000€, άλλος άλλο ποσό, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.
Για κάποιους (εννοείται γυναίκες) αν δεν 'ξοφλούν' εγκαίρως, το καθάρισμα σπιτιών ή η περίθαλψη ηλικιωμένων γίνεται 'άλλη' δραστηριότητα. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία πιο περίπλοκη.
Όμως ας σκεφτούμε απλά. Πώς ξεκινάει κάποιος από ένα αγροχώρι που πλημμυρίζει από τους μουσώνες αφήνοντας οικογένεια, φίλους κλπ; Είναι σε μεγάλο βαθμό βέβαιος ότι κάπου θα φτάσει (υπάρχουν και τηλέφωνα εννοείται!) αλλά και πως θα κατορθώσει τελικά να στείλει στην οικογένειά του τα 100~200€ για να ζήσουν.
Τί δουλειά θα κάνει; Θα δουλέψει στα χωράφια, θα κουβαλάει βάρη, θα κουβαλάει τσιμέντα σε οικοδομή, οτιδήποτε. Κλέβει δουλειά από έλληνα; όχι φυσικά! Κανένας δεν πάει μεροκάματο στα χωράφια με 27€ (μάζεμα φράουλας στην Ηλεία)!
Νομίζετε πως οι μετανάστες είναι αυτοί που καταλήγουν να είναι στα φανάρια; Αυτοί είναι ελάχιστοι σε σχέση με το συνολικό αριθμό και αποτελούν τα 'θύματα' ενός άλλου κυκλώματος που κάνει αυτή τη δουλειά. 'Θα στείλουμε τόσους για φράουλες, τόσους για πορτοκάλια, τόσους στα φανάρια'
Ποιοί κερδίζουν όμως από αυτή την 'μαύρη' εργασία;
Γενικά πιστεύω πως οι μετανάστες καλύπτουν ένα κενό απαξιωμένης εργασίας που αν και απαραίτητη και υποχρεωτική για το σύστημα, αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Κανένας έλληνας δεν καθαρίζει ηλικιωμένους με 700€ το μήνα. Άρα υπάρχει ανάγκη να έρθουν μετανάστες χωρίς δικαιώματα και ή δυνατόν χωρίς το ελληνικό κράτος να αναλάβει κάποια υποχρέωση απέναντί τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου