Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Λιάνα Κανέλλη: "Φερετζές του φασίστα η επίθεση στη νικοτίνη"

Η προ ημερών εξαγγελθείσα «αντικαπνιστική πολιτική» του υπουργείου Υγείας προκάλεσε συζητήσεις. Οι αντικαπνιστές κατηγορούν τον κ. Δ. Αβραμόπουλο ότι καθυστερεί την προσαρμογή στο «ευρωπαϊκό αντικαπνιστικό κεκτημένο», λόγω πολιτικού κόστους, καθώς η οριστική και συνολική απαγόρευση (όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) θα συμβεί -εάν συμβεί- σε αρκετά χρόνια. Οι καπνιστές μιλούν για ρατσισμό, αν και γνωρίζουν πως ό,τι (πολύ αυστηρά) εφαρμόζεται στη μεσογειακή Ιταλία, στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, αργά ή γρήγορα θα έρθει και στην Ελλάδα.

Λιάνα Κανέλλη "εναντίον" Αβραμόπουλου :

«Το τσιγάρο μπορεί και να εύχομαι να μην το είχα αρχίσει. Είναι όμως προσωπικό μου ρίσκο. Δεν είναι συνήθεια της παρανομίας μήτε προϊόν εγκλήματος, λαθρεμπορίου, ξεπλυμένου χρήματος ή λεία άδικου πολέμου. Καπνίζω και πληρώνω γενικούς και ειδικούς φόρους. Οπως όλοι όσοι εργάζονται, περπατούν, οδηγούν, πίνουν, επιζούν ανάμεσα σε κτίρια αμιάντου, κοτόπουλα διοξίνης, τρελές αγελάδες, AIDS, απεμπλουτισμένο ουράνιο...
Καπνίστρια ναι. Είμαι. Οχι Ταλιμπάν. Δεν ανήκω στην αρεία φυλή των υγιών, αλλά μάλλον στους σύγχρονους Ινδιάνους της Γης καθ’ οδόν προς τα γκέτο των νικητών καουμπόηδων.
Δεν υπάρχει πια έξω από την ελεύθερη αγορά μήτε μέσα της τίποτε δημόσιο ως αγαθό. Ούτε η υγεία μου. Το δημόσιο χώρο τον διακόρευσαν προ πολλού βρίζοντας ξένοι φαντάροι, αύρες, αμέτρητες κάμερες παντού.

Δεν νοείται ατομικό δικαίωμα χωρίς αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό της δράσης και της κατάστασης του σώματος. Του καθενός. Ναι σε όποια ενημερωτική εκστρατεία κατά του καπνίσματος. Οχι στην καταστολή, και δη τη βίαιη, που κρύβεται ως γενικότερη πολιτική πίσω από τις τουλίπες του καπνού ενός τσιγάρου. Αλλο ο κοινός κοινωνικός χώρος κι άλλο ο δημόσιος. Αλλο η εικόνα κι άλλο η ουσία. Το σώμα μου μου ανήκει. Καθορίζω πώς ζει και πώς πεθαίνει.

Η δημόσια υγεία προσδιορίζεται από την πολιτική. Το επίσημο σύνθημα περί σώματος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν: «Το σώμα σου ανήκει στο έθνος. Το σώμα σου ανήκει στον Φίρερ. Εχεις την υποχρέωση να είσαι πάντα υγιής». Το έπος της βίαιης εξυγίανσής μου είναι που αρνούμαι να τραγουδήσω. Απειρες σοβαρότερες από το κάπνισμα απειλές υλοποιούνται στη νεοπολίτικη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Χωρίς προειδοποίηση. Απ’ τη φτώχεια ως τον πόλεμο χάνονται εκατομμύρια ανθρώπινα μηδενικά που δεν καπνίζουν.

Εκατό εκατομμύρια είναι οι χρήστες των παιδεραστικών πορνοsites. Αυτοί που εσχάτως αποφάσισαν να εξοντώσουν τους φτωχούς 37 κρατών με όπλο την πείνα για να καθαρίσουν δήθεν την ατμόσφαιρα με βιοκαύσιμα είναι οι εμπνευστές της αντικαπνιστικής εκστρατείας που διεξάγεται από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες με μεθόδους ταυτόσημες της ναζιστικής. Διαμελίζουν τα ατομικά δικαιώματα όπως και τη Γιουγκοσλαβία κατά το χάρτη του Γ’ Ράιχ. Στα αντικαπνιστικά δωμάτια των βρετανικών και μπερλουσκονικών ξενοδοχείων υπάρχουν ανιχνευτές καπνού, αλλά όχι κατάχρησης του minibar και της φιλοξενίας επ’ αμοιβή πορνών, πόρνων και παιδόφιλων. Η ουσία είναι αλλού. Η επίθεση στη νικοτίνη τείνει να γίνει ο φερετζές του φασίστα. Η υγεία μπορεί να είναι χρηματιστηριακή λοταρία αλλά όχι ατομική επιλογή. Κέρδος-κόστος. Το τσιγάρο φαίνεται. Το κάπνισμα είναι κοινωνικά αποδεκτό. Πρέπει να μάθεις να φέρεσαι όπως σου λένε για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να φαίνονται. Αύξηση ασφαλίστρων ιδιωτικών εταιριών. Κανείς που χτυπήθηκε από καρκίνο χωρίς να έχει καπνίσει στη ζωή του δεν δικαιούται έκπτωση στα νοσήλια ή την κηδεία.

Πρώτοι οι ναζί έδωσαν τη ρατσιστική χροιά στον καπνιστή κι έπεισαν τις μάζες για τις καλές προθέσεις τους περί των υπολοίπων. Για τους ναζί οι καπνιστές ήταν «αναρχικά, εβραϊκά ή μπολσεβίκικα οργανικά κύτταρα (sic). Υπάνθρωποι υπόπτου φυλετικής καθαρότητας και απολίτιστοι νέγροι ταιριαστοί με παρακμιακή τέχνη και μουσική τζαζ». Οι γιατροί του Φίρερ και ο ίδιος ο Χίτλερ στιγμάτιζαν το κάπνισμα ως «δύναμη του κακού στην υπηρεσία της πολιτισμικής παρακμής και της ξηράς μέθης, ως αυνανισμό των πνευμόνων (sic), ως μαζικό φαρμακολογικό πείραμα με θανατηφόρες διαστάσεις». Ο Χίτλερ χάριζε ρολόγια σε όσους αξιωματικούς του έκοβαν το κάπνισμα. Η Εύα Μπράουν δεν έπρεπε απλώς να καπνίζει μπροστά του. Ο Μπιλ Κλίντον επισκίασε το πούρο του Κάστρο με το πούρο της Μόνικας Λεβίνσκι. Πάντως ο Τσόρτσιλ (πούρο), ο Στάλιν (πίπα), ο Ρούσβελτ (τσιγάρο) πρόβαλαν τη φωτό τους φουμάροντας ως αντίδοτο στην εικόνα του άκαπνου Χίτλερ. Αλήθεια, κάπνιζε ο πιλότος που έριξε τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι;

Πάντως με τη βοήθεια του πρώτου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της Siemens, το Γ’ Ράιχ κατέληξε στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι οι νέοι Γερμανοί στρατιώτες στο Ανατολικό Μέτωπο πέθαναν κυρίως από το πολύ κάπνισμα!... Οσο οι εκστρατείες κι η επιστήμη θα πλησιάζουν στον Μέγκελε, τόσο θα πνίγουμε στον καπνό των τσιγάρων την κούραση μιας μάχης που γίνεται σε λάθος κόσμο, με λάθος θύματα και κυρίως λάθος απόλαυση ελλείψει άλλων κινήτρων καλύτερης ζωής. Συμφωνώ. Το τσιγάρο είναι αργός θάνατος. Θα το κόψω όταν αφαιρέσω το δικαίωμα στην τάξη που κυβερνά να συντομεύει τη ζωή των πολλών».


Δ. Αβραμόπουλος: «Προέχει η δημόσια υγεία»

«Η υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων αντικαπνιστικής πολιτικής είναι μέτρο αποτίμησης του κοινωνικού μας πολιτισμού και απόδειξη της ωριμότητας και αφύπνισής μας ως οργανωμένης Πολιτείας απέναντι σε ένα βασικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Με το νομοθέτημά μας παύουμε να είμαστε ουραγοί στον τομέα της προστασίας των ανηλίκων από την κατανάλωση προϊόντων καπνού -μια θλιβερή πρωτιά που μόνη η χώρα μας μέχρι σήμερα είχε στην Ευρωπαϊκή Ενωση- και εκπληρώνουμε σειρά υποχρεώσεών μας που αναλάβαμε με τη συνθήκη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον έλεγχο του καπνού, που αποτελεί τμήμα της εθνικής μας νομοθεσίας (Ν.3420/2005).

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, που διατρέχουν κόμματα και παρατάξεις, κεφαλαιοποιήσαμε την εμπειρία του παρελθόντος και κωδικοποιήσαμε όλες τις πρωτοβουλίες που κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση. Αναμφισβήτητα καλές προθέσεις υπήρχαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μόνο που τις χαρακτήριζαν η αποσπασματικότητα, η έλλειψη σχεδιασμού και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών για την επιβεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων.

Εχοντας υπόψη όλες τις αδυναμίες αυτές θεσπίζουμε μια σειρά διατάξεων που διευκολύνουν και εξασφαλίζουν την εφαρμογή των μέτρων αντικαπνιστικής πολιτικής, τα οποία κυρίως προασπίζουν τη δημόσια υγεία.

Για το σκοπό αυτό απαγορεύουμε συγκεκριμένες μεθόδους προώθησης και πώλησης των προϊόντων καπνού, που διευκολύνουν την πρόσβαση στο κάπνισμα και την εξάρτηση από αυτό, όπως η πώληση μέσω αυτόματων μηχανών ή σε συσκευασίες μικρότερες των είκοσι τεμαχίων, που κοστίζουν λιγότερο και αποκτώνται ευκολότερα από τους ανηλίκους.

Παράλληλα απαγορεύουμε την προβολή των προϊόντων αυτών στις προθήκες των καταστημάτων και τη δωρεάν διανομή τους. Επίσης απαγορεύουμε ρητά τη διαφήμιση και την πώλησή τους σε χώρους δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και σε κλειστούς χώρους αθλοπαιδιών, καθώς και σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, μέρη όπου κατά κανόνα συγκεντρώνονται οι νέοι.

Ακολουθώντας την τάση όλων των προηγμένων κοινωνιών βάζουμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα, και προστατεύουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικά το κοινωνικό σύνολο και τους παθητικούς καπνιστές.

Η μετάβαση στο καθεστώς της ολικής απαγόρευσης θα γίνει σταδιακά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή προσαρμογή στις νέες συνθήκες για το σύνολο των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων που επηρεάζονται. Πρέπει εξάλλου να ξεκαθαρίσουμε ότι αντίπαλός μας δεν είναι η καπνοβιομηχανία, ούτε όσοι εργάζονται στην παραγωγική αλυσίδα της καλλιέργειας και εμπορίας του καπνού και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής μας παραγωγής και οικονομίας. Αντίπαλός μας είναι οι πρακτικές που περιφρονούν την υγεία των πολιτών και υποθηκεύουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Στην εφαρμογή των μέτρων μας κατά του καπνίσματος μεριμνούμε προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα περιθωριοποίησης και ρατσιστικής αντιμετώπισης των καπνιστών. Οι επιλογές τους είναι σεβαστές, στο μέτρο πάντα που δεν διακυβεύουν τη ζωή και την υγεία των άλλων.

Με το νομοθέτημά μας για πρώτη φορά συστήνουμε ειδική υπηρεσία, που θα έχει ως αποστολή την καταγραφή όλων των επιδημιολογικών δεδομένων που αφορούν το κάπνισμα, την εκπόνηση προγραμμάτων για την υλοποίηση δράσεων αντικαπνιστικής πολιτικής, την τήρηση αρχείου με όλα τα σχετικά νομοθετήματα, τη συνεργασία και τη ανταλλαγή πληροφοριών με αντίστοιχες Αρχές στο εξωτερικό.

Συγχρόνως αναθέτουμε σε ειδικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) το συντονισμό και τον επιτελικό έλεγχο και εφαρμογή όλων των μέτρων κατά του καπνίσματος, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό κενό δεκαετιών.

Στην προσπάθειά μας για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων μας αξιοποιούμε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και προβλέπουμε ρητά τη συνδρομή όλων των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, που είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών. Ο αγώνας κατά του καπνίσματος και των βλαβερών συνεπειών του δεν μπορεί να εξαντληθεί στη νομοθετική πρωτοβουλία ενός υπουργείου και τη θέληση μεμονωμένων κρατικών λειτουργών.
Είναι υπόθεση και ευθύνη της οργανωμένης Πολιτείας, κεφαλαιώδης προτεραιότητα στην εθνική υπόθεση της Υγείας.

Και ως τέτοια απαιτεί τη στράτευση όλων μας, την εθελοντική δράση, την αποδοχή και τη συνδρομή όλης της κοινωνίας, για την επίτευξη ενός σκοπού που μέχρι σήμερα αποτελούσε συμπαθή εξαγγελία και που πλέον κάνουμε πράξη.

Για ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό, για ποιοτικούς όρους διαβίωσης και δράσης».



e-tipos



3 σχόλια:

  1. Δεν την καταλαβαίνω καθόλου αυτή τη λογική. Γιατί είναι φασιστικός ο περιορισμός του καπνίσματος και δεν είναι φασισμός η υποχρεωτική έκθεση στον καπνό του άλλου? Η Κανέλλη δεν είναι φασίστας όταν καπνίζει μέσα στο studio και υποχρεώνει τους ΠΑΝΤΕΣ να καπνίσουν μαζί της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I Liana Kanelli kala ta leei peri aftodiathesis alla apo tin alli ena toso evaisthitopoiimeno kai skeptomeno atomo pos ginetai na min skeftetai kai tous synanthropous tis eidika se ena thema toso ousiastiko opos afto tis ygeias. Diskolevomai na pistepso oti den pernanai aftoi oi problimatismoi apo to myalo tis. Mipos kati voithaei na perasoun aftes oi skepseis sto piso meros tou myalou? Kai pos vgainei me tetoia aftopepoithisi kai milaei kata tou dinkaiomatos se ena pio katharo perivalon toson ekatomyrion sunanthropon tis? Mipos kapoios tin stirizei? Kapnoviomixania isos? Leo mipos ...

    Alitheia ti tsigara kapnizei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tsigara...den xerw akrivws...upothetw tis kapnoviomixanias pou sxetizete kai me tis metaptuxiakes spoudes tis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή