Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

H Ευρώπη μειώνει, η Ελλάδα αυξάνει τις εκπομπές CO2

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ακριβώς πριν μία εβδομάδα από την Κομισιόν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Σύμφωνα λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επικαλείται τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η Ευρώπη των 15 παρουσίασε αξιοσημείωτη πρόοδο στην προσπάθειά της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εκτός από δύο εξαιρέσεις: Πρόκειται για την Ελλάδα και την Ισπανία που αντί για μείωση παρουσίασαν αύξηση των εκπομπών CO2, την τελευταία χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή το 2007.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα το 2007 σε σύγκριση με το 2006 αύξησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,9%, ενώ ακόμη χειρότερες ήταν οι επιδόσεις της Ισπανίας που αύξησε τις εκπομπές της κατά 9,3%. Πάντως οι υπόλοιποι 13 εταίροι, τα πήγαν καλύτερα μειώνοντας τις εκπομπές τους με αποτέλεσμα το πρόσημο να είναι θετικό για την Ε.Ε. που εμφάνισε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2007 κατά 1,6%.

Σε ό,τι αφορά το διάστημα από το 1990 έως το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 24,9% και κατά 23,2% από το έτος βάσης του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ακόμη και με αυτή την αύξηση πάντως η η χώρα μας βρίσκεται εντός του στόχου του πρωτοκόλλου του Κιότο, που προέβλεπε για τη χώρα μας αύξηση των εκπομπών κατά 25%.

Με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο ο στόχος για την Ε.Ε. είναι ο περιορισμός των εκπομπών των 15 κατά 8% για την περίοδο μέχρι το 2012. Το 2007 η Ε.Ε. βρισκόταν λίγο πάνω από τη μέση του στόχου καθώς είχε πετύχει περιορισμό των εκπομπών της κατά 5%.

Χ. Φλουδόπουλος

Δείτε τον πίνακα για τις "Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ισοδύναμα CO2 σε σύγκριση με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την περίοδο 2008–12" στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου