Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

«Μπιλιέτα» για ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά κατόπιν κάλπης

Καταιγισμό φορολογικών επιβαρύνσεων θα δεχθούν μετά τις ευρωεκλογές εκατομμύρια πολίτες. Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για τα έτη 2008 και 2009, φόρος εισοδήματος για το 2008, αναδρομική έκτακτη εισφορά για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2007 και πρόσθετοι φόροι για το κλείσιμο των βιβλίων της επταετίας 2000-2006 θα είναι τα άμεσα «χαράτσια» που θα κληθούν να πληρώσουν, από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009, πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, φορολογούμενοι θα είναι υπόχρεοι πληρωμής δύο ή περισσότερων από τους φόρους αυτούς, με αποτέλεσμα να υπερχρεωθούν απέναντι στην εφορία.

Οι κατηγορίες φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν άμεσους φόρους μετά τις ευρωεκλογές θα είναι οι εξής:

1. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που κατείχαν την 1η-1-2008 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του έτους 2008. Οι ίδιοι, λίγους μήνες μετά και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα και για το ΕΤΑΚ του 2009. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ΕΤΑΚ για δύο έτη! Μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί περίπου 2 εκατ. δηλώσεις ακινήτων για το έτος 2008. Τα περισσότερα από τα σημειώματα που έχει στείλει το υπουργείο Οικονομικών είναι μηδενικά. Αφορούν, δηλαδή, σε νοικοκυριά που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία ή χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία, από την οποία προκύπτει φόρος κάτω των 27 ευρώ ο οποίος, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, παραγράφεται.

2. Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2008 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα λάβουν μετά τις ευρωεκλογές χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος. Με τα σημειώματα αυτά θα καλούνται, δηλαδή, να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2008. Κι αυτό διότι τα ποσά του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές τους κατά το προηγούμενο έτος δεν κάλυψαν το ποσό του φόρου που αναλογούσε στα συνολικά εισοδήματά τους.

3. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα: Περίπου 128.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι, που δήλωσαν πέρυσι, για έτος 2007, συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ έκαστος, θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ. Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της επιβάρυνσης αυτής θα σταλούν το συντομότερο δυνατό μετά τις ευρωεκλογές.

4. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις - ελεύθεροι επαγγελματίες: Από την εφορία θα κληθούν να περάσουν περίπου 180.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2006 καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ ή 4.400 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Μέτρα για να κλείσει η μαύρη τρύπα ύψους €2 δισ.

Πέραν των ήδη προγραμματισμένων άμεσων επιβαρύνσεων, η κυβέρνηση, εφόσον στις αυριανές ευρωεκλογές δεν ηττηθεί με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, θα επιβάλει αυξήσεις και σε έμμεσους φόρους από τον Ιούλιο. Η ηγεσία του υπ. Οικονομίας, στην προσπάθειά της να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων, που εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θα προχωρήσει από την 1η/7/2009:

▪ Στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη.
▪ Στην επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας με τα καρτοκινητά τηλέφωνα.
▪ Στην αύξηση των φορολογικών τελών για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα, θα εγκαταστήσει στις εφορίες ιδιώτες συμβούλους (νομικά γραφεία και ορκωτούς ελεγκτές) που θα αναλάβουν το «κυνήγι» των οφειλετών του Δημοσίου. Εργο τους θα είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων όσων θα εξακολουθούν να οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν θα έχουν προσέλθει μέχρι 30-6-2009 για να τα τακτοποιήσουν σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις της ήδη νομοθετηθείσας ρύθμισης. Στόχος τους θα είναι επίσης να βοηθήσουν τους υπαλλήλους των ΔΟΥ στην εφαρμογή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου