Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Εισαγγελική έρευνα για την απόπειρα υποκλοπής θεμάτων των Πανελλαδικών

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας διέταξε ο τοπικός εισαγγελέας για το περιστατικό με τους πέντε καθηγητές που βρέθηκαν, κατά την δεύτερη ημέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων, να προσπαθούν να υποκλέψουν τα θέματα την ώρα διεξαγωγής της εξέτασης σε ιδιωτικό λύκειο της Καλαμάτας.
Τους πέντε καθηγητές (τρεις φιλολόγους, ένα μαθηματικό και έναν φυσικό), οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει, ανακάλυψε ο πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου, κ. Αντώνης Τσίχλης, σε υπόγεια αίθουσα. Οι πέντε καθηγητές είχαν συνδέσει ένα λάπτοπ με τον κεντρικό υπολογιστή του σχολείου και επιχειρούσαν να λύσουν τα θέματα των εξετάσεων. Ο κ. Τσίχλης ειδοποίησε το Υπουργείο Παιδείας και κατέγραψε το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων του σχολείου. Ο λόγος για τον οποίο οι πέντε καθηγητές προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, παραμένει άγνωστος.
Ανησυχία προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δεν ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία, ενώ το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε αρχικά να αποκρύψει το περιστατικό και στην συνέχεια να υποβαθμίσει την σημασία του. Οι υπολογιστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκαν από δύο τεχνικούς της Νομαρχίας Μεσσηνίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι όντως έγινε απόπειρα υποκλοπής.

Έρευνα διενεργείται πλέον και σχετικά με τον μεγάλο βαθμό επιτυχίας των μαθητών του συγκεκριμένου λυκείου στις περσινές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτός είναι ανάλογος της επιτυχίας των προηγούμενων ετών, ή αν σημείωσε απότομη αύξηση, γεγονός που θα θέσει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια ολόκληρου του συστήματος των Πανελλήνιων.

Σε ανακοίνωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας «να απαντήσει γιατί απέκρυψε ένα τόσο σοβαρό γεγονός, τη στιγμή που η γραμματέας του Υπουργείου ενημέρωνε λεπτομερώς και καθημερινώς για την πορεία των εξετάσεων». Η κ. Διαμαντοπούλου καλεί επίσης τον υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο «να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση, προκειμένου να μην καλλιεργούνται αμφιβολίες που προσθέτουν επιπλέον βάρος στη δοκιμασία των μαθητών και των οικογενειών τους.» Επιπλέον, υπενθυμίζει τα πέντε περιστατικά των διαρροών θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων που σημειώθηκαν από το 2004, και τα οποία έπληξαν το κύρος των εξετάσεων.

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας δήλωσε ότι «θα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την όλη εξέλιξη της υπόθεσης» και ότι «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση και σε κανέναν να κουκουλώσει το θέμα», ενώ καλεί τις εισαγγελικές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Τέλος, προτείνει η διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων των ιδιωτικών λυκείων να πραγματοποιείται στα πλησιέστερα Δημόσια Σχολεία, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα που σπέρνουν αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Πηγή: Τα Νέα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου