Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Θέλουμε τη δασκάλα μας

«Μας έμαθε ελληνικά και βοηθούσαμε τα παιδιά μας στα μαθήματά τους», λένε οι μετανάστες»«Δεν ζητάμε να μάθουμε τις γλώσσες μας. Την ελληνική γλώσσα ζητάμε να γνωρίσουμε», λέει η κ. Λιλιάνα Ζοφάν από τη Μολδαβία. Επί τρία χρόνια διδασκόταν ελληνικά τις απογευματινές ώρες στο σχολείο της κόρης της- και τώρα η δασκάλα που οργάνωσε εκείνα τα μαθήματα είναι κατηγορούμενη στα δικαστήρια!
«Ήρθα στην Ελλάδα πρώτα εγώ για να δουλέψω και μόλις πριν από τρία χρόνια ήρθε και η κόρη μου. Δεν μπορούσα όμως να τη βοηθήσω, δεν ήξερα να της μάθω τα ελληνικά», λέει. Κατάφερε και βρήκε δουλειά σε ένα γραφείο εισαγωγής κρεάτων. «Και γι΄ αυτή την εξέλιξη βασικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι πλέον ήξερα ελληνικά».
Η κ. Ζοφάν είναι μία μόνο από τις μητέρες μετανάστριες που βοηθήθηκαν από τα... παράνομα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιούνταν μέχρι και πριν από δύο χρόνια στο 132ο δημοτικό σχολείο της Γκράβας με πρωτοβουλία της τότε διευθύντριας κ. Στέλλας Πρωτονοταρίου. Παράλληλα όμως και οι μικροί μετανάστες είχαν την ευκαιρία να «φρεσκάρουν» τα απογεύματα τη μητρική τους γλώσσα. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου- σε ποσοστό που αγγίζει το 75%- είναι αλλοδαποί και κυρίως από χώρες όπως η Αλβανία, η Ρωσία και η Ουκρανία. «Οι δάσκαλοι και η διευθύντρια μας βοηθούσαν παράλληλα και σε ό,τι αφορά τα χαρτιά που χρειαζόμασταν για διάφορες υπηρεσίες», λέει η κ. Ζοφάν που συνεχίζει να μαθαίνει ελληνικά μέσω ενός προγράμματος του ΟΑΕΔ για μετανάστες.
Χθες περισσότεροι από 50 γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και εκπρόσωποι φορέων είχαν μαζευτεί έξω από τα δικαστήρια προκειμένου να συμπαρασταθούν στην πρώην διευθύντρια. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «πλήρωσε» την αγάπη που έδειξε για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής. Σημειώνεται ότι η δίκη πήρε αναβολή για τον Ιανουάριο του 2010, ενώ δεν εμφανίστηκε καν στις αίθουσες ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ο σημερινός διευθυντής του σχολείου.

«Δεν πληρώναμε τίποτα»
Ο κ. Βλαδιμίρ Σαλομπεχάι ήρθε στην Ελλάδα από τη γειτονική Αλβανία πριν από περίπου 17 χρόνια. Οι ώρες που κάθησε στα θρανία ήταν για τον ίδιο δώρο εξ ουρανού, όπως λέει. «Πήγαινα στο μάθημα δύο ώρες την εβδομάδα το βράδυ, μετά τη δουλειά. Τα μαθήματα εκεί βόλευαν και φυσικά δεν πληρώναμε τίποτα. Αυτό που κερδίσαμε ήταν να μπορούμε να συνεννοούμαστε με τα παιδιά μας και να τα βοηθάμε στο διάβασμα. Αλλά και τα τρία παιδιά μου μάθαιναν τη γλώσσα μας, τα αλβανικά, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν», τονίζει.

Τα τελευταία δύο χρόνια με την άφιξη του νέου διευθυντή όλα άλλαξαν. «Θέλουν οι ίδιες οι δασκάλες να μας βοηθήσουν, αλλά μετά την απομάκρυνση της κ. Πρωτονοταρίου δεν τις αφήνουν να κάνουν αυτό που θέλουν». Ο κ. Σαλομπεχάι περίμενε για αρκετές ώρες στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων. Να φανταστείτε ότι τα παιδιά σήμερα δεν ήθελαν να πάνε στο σχολείο. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι υποστηρίζουμε αυτήν τη δασκάλα», προσθέτει.
Ο ΜΑΝΤΟΥΧ Σουλεϊμάν ήρθε από τη Συρία πριν από 19 χρόνια και παρακολούθησε για μικρό χρονικό διάστημα τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. «Το πιο σημαντικό όμως απ΄ όσα κατάφερε η πρώην διευθύντρια δεν ήταν τόσο τα δωρεάν αυτά μαθήματα αλλά το γεγονός ότι τα τρία παιδιά μου δεν ήρθαν αντιμέτωπα με τον ρατσισμό. Αυτό που λέω συχνά είναι ότι εάν έρθει κάποιος βρώμικος στο σπίτι σου, ή θα τον πετάξεις έξω ή θα τον αφήσεις να μπει και θα τον πλύνεις. Η κ. Στέλλα έπλυνε όλους εμάς και τα παιδιά μας που θεωρούμαστε “βρώμικοι” και μας αγκάλιασε, χωρίς να υπολογίζει χρώμα ή εθνικότητα». Σήμερα, όπως προσθέτει, τα πρώτα σημάδια ρατσισμού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο σχολείο.


«Τα μέτρα θα αποδώσουν σε δύο μήνες»

ΣΕ ΕΝΑΝ - δυο μήνες περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων για τη λαθρομετανάστευση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όπως ανέφερε απαντώντας χθες το βράδυ στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε ότι «το πρόβλημα οφείλει να το λύσει η κοινωνία», προσθέτοντας ότι «τα άκρα, ένθεν κακείθεν, δεν έχουν καμία δουλειά να μπαίνουν στη μέση».
ΤΑ ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου