Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Νέα μέτρα τον Ιούνιο για τη μείωση του ελλείμματος

Μέσα στον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, αναγκαία για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, στο 3,7% του ΑΕΠ, το 2009, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζει το Ecofin, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.
Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που κρίνονται αναγκαίες. Ο υπουργός, επεσήμανε ότι η επαγρύπνηση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών θα συνεχισθεί και το 2010, με στόχο τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3%, μέσω διαρθρωτικών κυρίως μέτρων. Ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα τις ερχόμενες εβδομάδες.
Τέτοια μέτρα άμεσης απόδοσης είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ποτά, τσιγάρα, καύσιμα), η περαιτέρω φορολόγηση των καταθέσεων, η αύξηση η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα ή η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ και η αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Να σημειωθεί ότι για να μειωθεί στο 3,7% το έλλειμμα, χρειάζονται έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε «στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2010». Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι, κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό έλλειμμα θα είναι το τρέχον έτος της τάξεως του 5%. Σε ό,τι αφορά το 2010, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος στο 3% θα είναι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Η καθοριστική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου, οπότε η Κομισιόν θα κρίνει εάν η δημοσιονομική εξυγίανση είναι στο σωστό δρόμο ή αν η ελληνική οικονομία πρέπει να τεθεί υπό στενή επιτήρηση. Πάντως χθες, τόσο ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδειξαν αποφασισμένοι να ενθαρρύνουν αλλά και να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο να πιεστούν αφόρητα κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, ώστε να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα που θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή, ενώ από την άλλη πλευρά θα οδηγούσαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin θα υπάρξει ενημέρωση για το υπερβολικό έλλειμμα στη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στη βελτίωση της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει και τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου.

Προτείνεται ένα νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των κινδύνων, που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Επίσης θα συζητηθεί η έκθεση της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής για την πορεία εφαρμογής των εθνικών σχεδίων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η διεθνής χρηματοδότησης της κλιματολογικής αλλαγής και οι δυνατότητες βελτίωσης των διαδικασιών «ορθής διακυβέρνησης» στον φορολογικό τομέα.

Πηγές: Euro2day, In.gr, Ναυτεμπορική, Ημερησία, skai.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου