Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Πέμπτη διεθνώς η Ελλάδα στις εισαγωγές όπλων

Σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά έχουν χτυπήσει «κόκκινο», η Ελλάδα εμφανίζεται να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση διεθνώς στις εισαγωγές συμβατικών όπλων. Σύμφωνα με έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SΙΡRΙ), με ημερομηνία 27 Απριλίου, οι ελληνικές εισαγωγές συμβατικών εξοπλισμών αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου παγκοσμίως, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πέμπτη θέση, πίσω από την Κίνα (11%), την Ινδία (7%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (6%) και τη Νότια Κορέα (6%) την περίοδο 2004-2008. Ας σημειωθεί ότι την πενταετία 2003-2007 η Ελλάδα κατελάμβανε την τέταρτη θέση στις εισαγωγές συμβατικών εξοπλισμών παγκοσμίως.

Η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών αποτελεί πάντως γενικότερο φαινόμενο, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει όλον τον πλανήτη.

Από τα στοιχεία του SΙΡRΙ, τα οποία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του (Υearbook 2009), προκύπτει ότι το 2008 διατέθηκε περί το 1,1 τρισ. ευρώ για εξοπλισμούς, αύξηση περίπου 4% σε σχέση με το 2007 και 45% σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα, το 1999.

Η εγκυρότητα των στοιχείων αμφισβητείται από διάφορες πλευρές. Πηγές του υπουργείου Αμυνας σημείωναν ότι «η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλές πληρωμές για παλαιότερες προμήθειες έχουν μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια. Δεν αφορούν λοιπόν νέες προμήθειες». Τόνιζαν δε ότι η τελευταία προμήθεια έγινε επί υπουργίας κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου (πρόκειται για τα αμερικανικά F-16 Βlock50+ που παραγγέλθηκαν το 2005, τα πρώτα εκ των οποίων παρελήφθησαν εφέτος τον Μάιο), ενώ ακόμη και για την παραγγελία των 415 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) από τη Ρωσία (συνολικού κόστους περίπου 1,2 δισ. ευρώ) «δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί κανένα ποσό». Με τη θέση αυτή συμφωνεί εν πολλοίς και η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Αμυνας κυρία Βάσω Παπανδρέου . Ολα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι η Ελλάδα δεν δαπανά υπέρογκα ποσά για τον εξοπλισμό της. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Τριγάζης τόνισε μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι «εν μέσω οικονομικής κρίσηςοι πολυδάπανοι εξοπλισμοί συντελούν στον εξωτερικό δανεισμό. Παράλληλαοι εξοπλισμοί δεν υπαγορεύονται όλοι από λόγους που άπτονται της εθνικής άμυνας. Κι εμείς δεν συμφωνούμε με τη διπλωματία των εξοπλισμών».

Εδώ και χρόνια η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο για τις μεγάλες χώρες-παραγωγούς εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, την περίοδο 2000-2001 η χώρα μας ήταν πρώτη στις εισαγωγές αμερικανικού πολεμικού υλικού, ενώ την τελευταία διετία είχε... πέσει στην τέταρτη θέσηκυρίως διότι οι Αμερικανοί έχουν δώσει μεγάλη έμφαση σε μαζικές πωλήσεις όπλων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ι διαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από τις εισαγωγές όπλων, η Τουρκία εμφανίζεται να αναβαθμίζει την εγχώρια πολεμική βιομηχανία της. Αυτό επισήμαινε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Το κυριότερο παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι η συμπαραγωγή με τους Αμερικανούς του νέου μαχητικού αεροσκάφους F35, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκυρα εμφανίζεται να αναπτύσσει, χρησιμοποιώντας κινεζική τεχνολογία, και βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει την Αγκυρα να εκμεταλλεύεται το ενδιαφέρον τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας να της πωλήσουν αντιπυραυλικά συστήματα (Πάτριοτ και S-400 αντιστοίχως).

Η Ουάσιγκτον οδηγεί την κούρσα
Σε διεθνές επίπεδο πάντως η έκθεση του SΙΡRΙ επιβεβαιώνει ότι σε αντίθεση με άλλους βιομηχανικούς τομείς, όπως οι αερομεταφορές, η αμυντική βιομηχανία ανθεί. Στην πρώτη θέση όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες βρίσκονται με πολύ μεγάλη διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες που το 2008 εμφανίζονται να δαπάνησαν περίπου 435 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ «ευθύνονται» άλλωστε για το 58% της συνολικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών διεθνώς την τελευταία δεκαετία, ενώ μόνο πέρυσι οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10% σχεδόν.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Κίνα (61 δισ. ευρώ), η Γαλλία (47 δισ. ευρώ), η Βρετανία (46,5 δισ. ευρώ), η Ρωσία (42 δισ. ευρώ), η Γερμανία (34 δισ. ευρώ), η Ιαπωνία (34 δισ. ευρώ), η Ιταλία (29 δισ. ευρώ), η Σαουδική Αραβία (27 δισ. ευρώ) και η Ινδία (21,5 δισ. ευρώ). Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτόν τον κατάλογο είναι ότι το Πεκίνο ανεβαίνει στη δεύτερη θέση (πέρυσι ήταν η Βρετανία) πίσω από την Ουάσιγκτον. Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής εξοπλισμών βρίσκονται σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα πέντε εταιρείες είναι αμερικανικές, με πρώτη όλων την Βoeing. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η βρετανική ΒΑΕ Systems.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου