Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Σε υπαλλήλους επιχειρείται να φορτωθεί η ευθύνη για την απόδραση Καραβέλα

Σε ολιγωρία υπαλλήλου επιχειρείται να φορτωθεί η ευθύνη για την καθυστέρηση του επίμαχου τηλεγραφήματος από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη, που επέτρεψε στον δεύτερο κατηγορούμενο της υπόθεσης Siemens, Χρ. Καραβέλα να διαφύγει στη Γερμανία.
Οι αρχές της λατινοαμερικανικής χώρας έχουν ήδη παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Καραβέλα καθώς περιμένουν στοιχεία από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνδυασμό με την αρχική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, προέκυπτε ότι ο κ. Δένδιας κράτησε το τηλεγράφημα δύο ημέρες (από την Τρίτη έως την Πέμπτη) χωρίς να προβεί σε καμιά ενέργεια και μόνο μετά το πέρας των δυο ημερών ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει ρητά πως έλαβε το τηλεγράφημα Τετάρτη, 27 Μαΐου, στις 14.30 και όχι την Τρίτη.
Λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση. Ωστόσο, ευθύνες φέρεται να έχει και το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς το απόρρητο σήμα από την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβιδέο κοινοποιείται και στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού – κάτι που δεν διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως, κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη δήλωσε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για το σήμα από την Ουρουγουάη. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε σπεύσει νωρίτερα να προσφέρει την κάλυψη του, αναφέροντας ότι το μήνυμα δεν κοινοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αρκετές εφημερίδες σήμερα, το διπλωματικό γραφείο της υπουργού Εξωτερικών ήταν εν γνώση τόσο για την ύπαρξη όσο και για το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος την στιγμή της αποστολής του. Και αυτό γιατί το τηλεγράφημα είχε τη σήμανση «άκρως απόρρητο/επείγον», χαρακτηρισμός που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές καθιστά απίθανο να μην ήταν σε γνώση του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού άμα τη αποστολή του. Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης άφησε να εννοηθεί ότι την ευθύνη φέρει ο διπλωματικός υπάλληλος που βρισκόταν σε βάρδια στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Μια προαναγγελθείσα φυγή

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Ουρουγουάης κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, Ρικάρντο Χιλ Ιριμπάρνε δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι ο Χρήστος Καραβέλας ετοίμαζε τη φυγή του από καιρό.

Σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών της Ουρουγουάης, ο κ. Καραβέλας είχε μεταφέρει με δύο ξεχωριστά εμβάσματα σε τράπεζα της Ουρουγουάης 2,5 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια. Οι μεταφορές έγιναν μέσω δύο λογαριασμών που διατηρούσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Hellas στη Μεγάλη Βρετανία και σε παράκτια εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Οι καταθέσεις έγιναν σε τράπεζα του Μοντεβιδέο και ως δικαιούχος εμφανιζόταν παράκτια εταιρεία.

«Ο κ. Καραβέλας προετοίμαζε από καιρό τη φυγή του στην Ουρουγουάη. Ήδη από τα τέλη του 2008 είχε μεταφέρει σε τράπεζα της χώρας τεράστια χρηματικά ποσά», δήλωσε ο κ. Ιριμπάρνε και διευκρίνισε: «η ξαφνική εισροή τόσο μεγάλων κεφαλαίων στη χώρα σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες μας. Η εταιρεία με την οποία επικοινώνησαν οι υπηρεσίες μας υποστήριξε πως ήθελε τα χρήματα προκειμένου να αγοράσει μια έκταση στην πιο τουριστική παραθαλάσσια περιοχή της χώρας, την Πούντα ντελ Εστ, και ειδικότερα στο προάστιο Μαλδονάδο, που θεωρείται το ακριβότερο της χώρας».

Σε αυτό το προάστιο ο κ. Καραβέλας προχώρησε στην αγορά μιας βίλας στις αρχές του 2009. «Τώρα που έγινε ξανά έλεγχος στο σπίτι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του κ. Καραβέλα, αλλά οι πληροφορίες που συλλέξαμε είναι πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο βρέθηκε για αρκετές ημέρες στο σπίτι», δήλωσε ο κ. Ιριμπάρνε.

«Ερευνώντας τη σύνθεση των τριών παράκτιων εταιρειών, των δύο που μετέφεραν τα χρήματα και της εταιρείας που ήταν δικαιούχος των λογαριασμών στην Ουρουγουάη βρήκαμε πως κοινός παρονομαστής ήταν το όνομα Καραβέλας. Βάλαμε το όνομα στην αναζήτηση του Διαδικτύου και ανακαλύψαμε πως ο κ. Καραβέλας κατηγορούνταν για την υπόθεση. Η δική μας έρευνα άρχισε στις 15 Μαΐου. Στις 22 Μαΐου καλέσαμε τον Έλληνα πρέσβη στο Μοντεβιδέο, τον κ. Δεικτάκη, και τον ενημέρωσα για τα αποτελέσματα των ερευνών μας» εξηγεί ο πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Χρήστου Καραβέλα έχουν «παγώσει». «Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική έρευνα στη οποία περιμένουμε και στοιχεία από την Ελλάδα. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο κ. Καραβέλας δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει» επισημαίνει ο κ. Ιριμπάρνε.

Εκδικητικά εντάλματα

Νομικοί, πολιτικοί και όχι μόνο, κύκλοι χαρακτηρίζουν την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος της συζύγου και των παιδιών του κ. Καραβέλα, από τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Ζαγοριανό, ως εκδικητική κίνηση. Χθες συνελήφθη η 22χρονη κόρη του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία Καραβέλα, παρουσία εισαγγελέα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Μαρκουλάκος δήλωσε ότι πρόκειται για «παραλογισμό που γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού». Και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να φυλακίζονται παιδιά, γιατί ο πατέρας τους αγόρασε ένα σπίτι ή τους έδωσε χρήματα».

H 22χρονη κόρη του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα που διαφεύγει στο εξωτερικό, φέρεται να οδηγήθηκε στον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι.

Πηγή: Τα Νέα, Καθημερινή, Ημερησία, Σκάι




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου