Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

«Αγκάθι» για την Ελλάδα οι χωματερές

«Αγκάθια» για την Ελλάδα αποδεικνύονται το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και η διαχείριση των απορριμμάτων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας δήλωσε χθες πως η Κομισιόν δεν ευνοεί τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, ιδίως μάλιστα αν υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν καταστροφές σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Εφόσον ένα τέτοιο έργο αποδειχθεί απόλυτα αναγκαίο, τόνισε, τότε θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις θιγόμενες περιοχές.
Οι δηλώσεις Δήμα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να κριθεί καταγγελία για την εκτροπή του Αχελώου που έχει καταθέσει στην Κομισιόν η WWF Ελλάς πριν από περίπου τρία χρόνια.

Από τα έξι ζητήματα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας που επικαλείται η περιβαλλοντική οργάνωση, τα δύο ευσταθούν σύμφωνα με τον επίτροπο και ειδικότερα η αξιοπιστία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. (Σημειώνεται πως αναμένεται και απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα του Αχελώου).

Ο επίτροπος υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο για τη διαχείριση των Υδάτων και κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τα ελάχιστα που απαιτεί η Οδηγία - είναι θέμα «χρηστής διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να υποβληθούν τα σχέδια δράσης για τις λεκάνες απορροής και προειδοποίησε πως σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πολύ αυστηρή και θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και σε άλλους τομείς, εννοώντας προφανώς τη διακοπή χρηματοδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, από το τέλος του 2008 έχει λήξει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ στην Ελλάδα για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, ενώ ισχύει ανάλογη γενική προθεσμία για όλα τα κράτη-μέλη μέχρι τις 16 Ιουλίου 2009.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος έχει ήδη στείλει προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας για το θέμα και δεν απέκλεισε την επιβολή προστίμων, ιδίως μάλιστα αν αποδειχθεί ότι δίνεται πλαστή εικόνα στην ΕΕ.

Οι υποδομές που θα επιλεγούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα κάθε κράτους-μέλους, ωστόσο η μέθοδος της εναπόθεσης, οι γνωστοί ΧΥΤΑ, θεωρούνται ως η τελευταία και μη επιθυμητή λύση.

Ο κ. Δήμας έκανε χθες μια γενική επισκόπηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν όψει των ευρωεκλογών και της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο. Οπως τόνισε, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και δίνει τη δυνατότητα νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών και καλύτερης εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Τόνισε ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν επέβαλε πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβιάσεις, αλλά χρησιμοποίησε την απειλή προστίμου για να πιέσει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Στους νέους στόχους της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται η επέκταση του δικτύου Natura στις θαλάσσιες περιοχές και η προώθηση Οδηγίας - Πλαίσιο για την προστασία του Εδάφους, η οποία μέχρι τώρα συναντά ισχυρές αντιδράσεις.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου