Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

WWF: «Ουραγός η Ελλάδα στα θέματα περιβάλλοντος»

Στα χαρτιά παραμένει η εφαρμογή από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον, επισήμανε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, καταγγέλλοντας τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την κακοδιαχείριση των χρηματοδοτήσεων για το περιβάλλον από τη χώρα μας. Μόνο φωτεινό σημείο αποτελεί η αύξηση πρωτοβουλιών που των πολιτών.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το μόνο θετικό που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των πολιτών που ενδιαφέρονται να «κυνηγήσουν» περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ενσωματώσει 16 Οδηγίες για το περιβάλλον - για 10 από τις οποίες η προθεσμία έχει ήδη λήξει! Εκτός από την ενσωμάτωση Οδηγιών, η Ελλάδα έχει σημαντική υστέρηση στην εφαρμογή τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα το κλείσιμο των χωματερών και ο έλεγχος της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δύο υποθέσεις εκκρεμείς στο Ευρωδικαστήριο για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων, καθώς και 25 ανοιχτές υποθέσεις για τις οποίες έχει κινηθεί προδικαστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη 10 καταδίκες για περιβαλλοντικά ζητήματα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ από το 1992 οι καταδίκες εις βάρος της χώρας είναι συνολικά 32.

Στην έκθεση που έδωσε στη χθες δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, με τίτλο «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», η οργάνωση επισημαίνει πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον» ενώ υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την ουσιαστική εφαρμογή τού αμιγώς εθνικού δικαίου περιβάλλοντος».

Η Συντονίστρια Πολιτικής της οργάνωσης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που συνεπάγεται την έλλειψη συνολικής μετρήσιμης εικόνας και βάσης σύγκρισης.

Η οργάνωση χθες συμπλήρωσε 500 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης που διερεύνησε η νομική ομάδα της WWF Ελλάς. Από αυτές, οι 103 είναι υποθέσεις που αφορούν περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (Natura 2000) και καταφύγια άγριας ζωής. Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε με αφορμή της συμπλήρωσης επτά ετών από την έναρξη δράσης της νομικής ομάδας της.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Καθημερινή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου