Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Yπό αστυνομικό κλοιό η πλατεία Τιενανμέν στην 20ή επέτειο της σφαγής

Περικυκλωμένη από την κινεζική αστυνομία η πλατεία Τιενανμέν στην 20ή επέτειο αιματηρής καταστολής του φοιτητικού κινήματος. Εξοργισμένη η Κίνα από τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν και συνελήφθησαν τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου του 1989...

Η πλατεία του Πεκίνου έχει τεθεί υπό αστυνομικό κλοιό για να εμποδιστεί και φέτος κάθε εκδήλωση μνήμης.

Κάθε χρόνο την επέτειο της καταστολής ακτιβιστές τίθενται υπό παρακολούθηση ή κατ' οίκον περιορισμό, ακόμη και οι Μητέρες της Τιενανμέν. Οι επισκέπτες ελέγχονται, δημοσιογράφοι απομακρύνονται και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπλοκάρεται.

Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να καταπνίγει τη δημόσια συζήτηση για τη στρατιωτική καταστολή του φοιτητικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου του 1989. Καμία ανεξάρτητη έρευνα, απούσα η Δικαιοσύνη για τους νεκρούς, καμία αναφορά μέχρι σήμερα σε εφημερίδες, σχολικά βιβλία και δικτυακούς τόπους.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές και αλληλέγγυοι πολίτες, σκοτώθηκαν τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου του 1989 όταν τα άρματα μάχης του κινεζικού στρατού βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου.


Με διαταγή του τότε ηγέτη της Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο στρατός επενέβη για να καταστείλει επτά εβδομάδες ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την κομμουνιστική εξουσία «αντεπαναστατική εξέγερση».

Το Πεκίνο αντέδρασε με οργή στη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία με αφορμή την 20ή επέτειο της σφαγής κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να «εξετάσει ανοιχτά τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος» και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν και συνελήφθησαν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για αβάσιμες κατηγορίες που παραβιάζουν τους θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές προκαταλήψεις και να διορθώσουν τα λάθη τους ώστε να μην υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τη «βαθιά δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης.

Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει την ετυμηγορία της, υπογράμμισε αναφερόμενος στη συντριβή του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

«Αναφορικά με το πολιτικό συμβάν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το κόμμα και η κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινώσει τα συμπεράσματά τους» είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και αγνοήσε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της ετυμηγορίας για τα γεγονότα του Ιουνίου του 1989, που είχαν κλονίσει το κινεζικό καθεστώς.

Newsroom ΔΟΛ



1 σχόλιο:

  1. Καμμία εξουσία δεν θέλει την ελευθερία των πολιτών. Καλούς πολίτες θεωρούν τους πολίτες πρόβατα και όχι τους πολίτες με κρίση και άποψη.
    ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή