Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδηλώνουν στους δρόμους

Εκατόν πενήντα ως διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους της Μαδρίτης, των Βρυξελλών, της Πράγας και του Βερολίνου κατά τις τρεις "ευρωπαϊκές ημέρες δράσης" που οργανώνονται από τις 14 ως τις 16 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.

"Μέσα σ' ένα πλαίσιο κρίσης όπου η ανεργία σημειώνει έκρηξη, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα διαδηλώσουν για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και για να υπενθυμίσουν πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους", υπογραμμίζει η συνομοσπονδία.

"Θέλουμε κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης που να επικεντρώνουν στην ασφάλεια και όχι στην ευελιξία. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αποκτήσει η κοινωνική Ευρώπη όλη τη σημασία της", προσθέτει.

Οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη στη Μαδρίτη (αναμένονται τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι), την Παρασκευή στις Βρυξέλλες (40.000) και το Σάββατο στην Πράγα (25.000) και το Βερολίνο (60.000), διευκρινίζει η Συνομοσπονδία, η οποία αντιπροσωπεύει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και 12 ομοσπονδίες τομέων.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για απώλεια 8,5 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης το 2009 και το 2010 σε όλη την ΕΕ. Προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 9,9% για φέτος στις χώρες της ζώνης του ευρώ, 11,5% το 2010, με αιχμές 20,5% στην Ισπανία την ερχόμενη χρονιά και 16% στην Ιρλανδία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου