«Κρυφή ατζέντα» μετά τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει μόνο για την οικονομία γενικώς και με τα νέα φορολογικά μέτρα που αναμένονται, αλλά και για την αγροτική οικονομία ειδικώς, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για μείωση των άμεσων επιδοτήσεων προς τους αγρότες.
Τα δύο κόμματα εξουσίας ασφαλώς γνωρίζουν ότι η τάση που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ είναι να υπάρξει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων μετά το 2013, το οποίο πρακτικά για τη χώρα σημαίνει περί τα 50 ευρώ ανά στρέμμα, με βάση το ευνοϊκό σενάριο, ή κάτω από 30 ευρώ το στρέμμα, με βάση το δυσμενές σενάριο. Μια τέτοια εξέλιξη είναι ικανή να οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό όλη την ελληνική περιφέρεια και σε συρρίκνωση τον γεωργικό τομέα.
Το επόμενο άτυπο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας ασχολείται ακριβώς με το θέμα αυτό, δηλαδή με τα δημοσιονομικά της ΚΑΠ μετά το 2013, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εξακολουθεί να θέτει το ζήτημα οι άμεσες επιδοτήσεις να περικοπούν και να περάσουν στον λεγόμενο Πυλώνα ΙΙ για την αγροτική ανάπτυξη.
Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς δεν έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση- στην Ευρώπη των 15- από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και πώς ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο του προεκλογικού διαλόγου για τις ευρωεκλογές.
Ασφαλώς ο πρώτος λόγος είναι διότι πρόκειται για μια σκληρή αλήθεια που έχει πολιτικό κόστος. Και ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι ότι αν πεις μια τέτοια αλήθεια, θα πρέπει να έχεις επεξεργαστεί και ένα σχέδιο πώς θα αντικαταστήσεις αυτό το χαμένο εισόδημα για τους αγρότες και πώς θα διατηρήσεις ένα μίνιμουμ επίπεδο επιβίωσης στην ελληνική ύπαιθρο. Και τέτοιο σχέδιο δεν δείχνουν να έχουν επεξεργαστεί ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΠαΣοΚ.
Την άποψη αυτή βέβαια δεν δείχνει να τη συμμερίζεται ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος τοποθέτησε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον υπουργό Γεωργίας της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ. Να τονίσουμε ότι ο κ. Μπαρνιέ ήταν ο πρώτος που άνοιξε το θέμα τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, όταν η Γαλλία είχε την προεδρία της ΕΕ, να παραμείνουν οι αγροτικές επιδοτήσεις στο καθεστώς των ιστορικών στοιχείων που ισχύουν και στη σημερινή αναμορφωμένη ΚΑΠ και να μην ισχύσει η περιφερειοποίησή τους. Ασφαλώς οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι οι μάχες στη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι κρίσιμες για την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων.
Τα δύο κόμματα εξουσίας της χώρας δηλώνουν άγνοια σκόπιμα ή θεωρούν την ψήφο των αγροτών δεδομένη.
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη βιοτεχνολογία
Ο θαρραλέος στρατηγός «βομβάρδισε» το Μαξίμου
Πριν από 12 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου