Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Και ολίγη οικολογία

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Και για τους πολιτικούς, ανάγκη δεινότερη από την ψήφο δεν υπάρχει, η νόσος άλλωστε που τους κατατρύχει έχει την κωδική ονομασία «ψηφανασφάλεια». Εκτός των άλλων ευαισθησιών, λοιπόν, που ανακάλυψαν ή επινόησαν, ανακάλυψαν και την οικολογική τους ευαισθησία. Και αφού την ανακάλυψαν ή την εφηύραν, αποφάσισαν να την περιφέρουν σε μέγαρα και σε συνέδρια για να τη δούνε όλοι, να συγκινηθούν και να τους επιβραβεύσουν. Στα καλά του καθουμένου όλα τούτα; Οχι βέβαια. Στα κακά του καθουμένου, στα κάκιστα. Διότι οι επί δεκαετίες εναλλασσόμενοι στην εξουσία που τώρα διατυμπανίζουν το ζωηρότατο ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, ενέχονται για τη βαρύτατη φθορά του.

Δεν κάηκαν μόνα τους τα δάση, κοντά στις πόλεις ή μακριά τους, η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, το Μαίναλο, ο Γράμμος. Δεν απειλήθηκε από αυτανάφλεξη η Ολυμπία. Δεν είναι αυτοφυείς οι εκατοντάδες χωματερές που πληγώνουν το σώμα του τόπου. Δεν φταίει το ξεροκέφαλο του Κουρουπητού που πληρώναμε χρόνια και χρόνια πρόστιμο. Δεν πήρε μόνος του ο Αχελώος την απόφαση να εκτραπεί ούτε κι ο Ασωπός μολύνθηκε αυτοβούλως. Δεν αυτοκτόνησε η λίμνη Κορώνεια επειδή βαρέθηκε τον μάταιο τούτο κόσμο. Δεν αποφάσισαν μόνες τους οι μπάλες του γκολφ να δημιουργήσουν γήπεδα στο Βάι. Δεν μας απαγόρευσε το δύστροπο Πρωτόκολλο του Κιότο να τηρήσουμε τις προδιαγραφές του. Δεν ξεφυτρώνουν μόνα τους τα νταμάρια εκεί όπου απαγορεύεται να υπάρχουν. Δεν μπαίνουν μόνες τους οι περιφράξεις στις παραλίες, ιδιωτικοποιώντας τη δημόσια περιουσία. Δεν κόβονται μόνα τους τα δέντρα στην Κυψέλη ή όπου αλλού. Δεν φταίει το κακό το ριζικό μας που έχουμε τη χαμηλότερη αναλογία πράσινου πανευρωπαϊκώς. Δεν νομιμοποιούνται μόνα τους τα αυθαίρετα, η μια γενιά μετά την άλλη. Δεν αποφάσισαν σε μυστική σύσκεψη τα Ολυμπιακά έργα στο Ελληνικό και το Φάληρο να μη γίνουν χώροι πρασίνου. Δεν...

Δεν είμαστε ακυβέρνητοι όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πάμε με αυτόματο πιλότο. Κάποιοι διοικούν. Κάποιοι ευθύνονται. Και δεν σώζονται προσθέτοντας ολίγην οικολογίαν την τελευταία στιγμή.
Tου Παντελη Μπουκαλα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου