Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Πως έχασα μια περιουσία στο χρηματιστήριο!

Ο Κύριος Πάτροκλος ήταν δεν ήταν δέκα χρόνια δικηγόρος. Με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να μπει και να προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες σ’ ένα κύκλο επιχειρηματιών.
Προσέφερε νομικούς ελέγχους για περιπτώσεις που αφορούσαν εξαγορές συγχωνεύσεις και έκανε και τα σχετικά συμβόλαια. Ο χώρος της προσφοράς νομικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις είναι κλειστός. Τον εκμεταλλεύονται λίγα γραφεία και δεν αφήνουν περιθώρια για να εισέλθουν καινούργιοι ανταγωνιστές.
Οι δουλειές για το γραφείο που συνεταιριζόταν ο Πάτροκλος πήγαιναν πολύ καλά. Το 1998-99 οι εξαγορές έπεφταν βροχή και η δουλειά είχε αυξηθεί. Παράλληλα όλο και κάτι έπαιρνε το αυτί του, τσίμπαγε καμιά μετοχή και τα πράγματα πήγαιναν ακόμη καλύτερα.
Ένα βράδυ τον φώναξαν να ετοιμάσει τα συμβόλαια της εξαγοράς μια μικρής εισηγμένης από μια άλλη μικρή, που η καλή χρηματιστηριακή συγκυρία την είχε «φουσκώσει» αρκετά.

Έδιναν στον ιδιοκτήτη της υπό εξαγοράν εταιρείας, μετοχές της εταιρείας που εξαγόραζε και κάποια μετρητά. Αυτός πάλι έφερνε αντιρρήσεις γιατί μυριζόταν ότι αυτοί θα κερδίσουν περισσότερα. Τέλος πάντων, η συμφωνία κατάληξε να κρατήσει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που εξαγοραζόταν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές της εταιρείας του με την σύμφωνη γνώμη των αγοραστών ότι θα του επιτρέψουν να βγει να τις πουλήσεις στις 2.500 δρχ. , όπου σκόπευαν να οδηγήσουν την τιμή της μετοχής από τις 500 δρχ. που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή.

Στις 500 δρχ. είχε σκαρφαλώσει τον τελευταίο χρόνο από τις 50 δρχ. που ομφαλοσκοπούσε για χρόνια. Ο δικηγόρος μας που είχε γλυκαθεί τον τελευταίο χρόνο από τις μετοχές που αγόραζε, όταν λόγω ιδιότητας γνώριζε για κάποιες συμφωνίες που ήταν να κλειστούν, θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να πιάσει μια και καλή την καλή.

Ποιος Λυκουρέζος με τη Λάσκαρη, ποιος Κούγιας; Πάτροκλος λέγεται η ανερχόμενη δύναμη της δικηγορίας και των σελέμπριτις. Τις υπογραφές ακολούθησαν τσουγκρίσματα σε γνωστό μπαράκι του Νέου Ψυχικού που σύχναζαν τα golden boys της χρηματιστηριακής επαρχίας τότε, όταν κατέβαιναν στη Αθήνα για δουλειές και δήθεν...

Αργά το πρωί όταν γύρισε σπίτι μάζεψε τα βιβλιάρια και είδε ότι συγκέντρωνε περίπου 30 εκατ. δραχμές, μαζί με ένα δάνειο που μπορούσε να εκταμιεύσει άμεσα. Νωρίς το πρωί πήρε τους γονείς του και ζήτησε με πολύ σοβαρό ύφος να του δανείσουν ότι οικονομίες είχαν.

Θα τους τα επέστρεφε σε μερικές εβδομάδες με τους τόκους όλου του χρόνου. Το ίδιο έκανε και με κάτι θείες και το συνέταιρο στο γραφείο του. Κατάφερε να μαζέψει περί τα 100 εκατ. δρχ. και τότε σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε το φίλο το χρηματιστή.

Αν το πρωί σου βάλω 100 εκατ. πόσο αέρα είσαι διατεθειμένος να μ’ αφήσεις να παίξω.

«Αλλά 200 εκατ. του είπε εκείνος...»

«Άλλα 300 εκατ. γιατί ο τάδε χρηματιστής μου τόσα που δίνει...

«Εντάξει!» Του είπε ο χρηματιστής και σκέφθηκε ότι θα έβγαζε και ο ίδιος από την ιστορία, αφού ο τύπος στο παρελθόν είχε πιάσει στο φτερό δυο-τρια καλά deal που έδωσαν λεφτά. Απλά επειδή δεν ήξερε δεν τα είχε χτυπήσει σωστά. Ο ίδιος είχε βγάλει πολύ περισσότερα απλά και μόνο γιατί τον ακολούθησε μετά την πρώτη επιτυχία.

Ήταν Νοέμβρης του 1999 και μετά την πρώτη διόρθωση του Σεπτέμβρη η αγορά είχε επανέλθει με τους περιφερειακούς δείκτες να καταγράφουν νέα υψηλή. Ο καιρός είχε αρχίσει να χαλάει και όλο και κάποιο μπόρα ξεσπούσε.

Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά ο Πάτροκλος είχε φορτώσει μετοχές 400 εκατ. δραχμών. Είχε αρχίσει να κάνει σχέδια καθώς με βάση τις συμφωνίες που είχε υπόψη του θεωρούσε σχεδόν βέβαιο ότι σε ένα δίμηνο θα έχει στην τράπεζα περί τα 2 δισ. δραχμές.

Όχι δεν ήταν πλεονέκτης να περιμένει να πουλήσει στην υψηλότερη τιμή. Κάλιο 5 και στο χέρι σκέφθηκε... αλλά μετά όταν το καλοσκέφθηκε κάλιο 9 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρει... είπε και χαμογέλασε. Όπως χαμογελούν αυτάρεσκα όσοι θεωρούν ότι η Θεια Πρόνοια για κάποιο λόγο τους έχει διαλέξει να διάγουν βίο ανθόσπαρτο, χωρίς να καταβάλουν κανένα ιδιαίτερο κόστος. Πως δεν κατέβαλα στο κόστος; σκέφθηκε στη συνέχεια. Ήρθα από την επαρχία σπούδασα και χωρίς να ξέρω κανένα κατάφερα να διεισδύσω στα κυκλώματα που νέμονται τον πλούτο της χώρας. Το έχουν καταφέρει πολλοί εκ του μηδενός αυτό;...

Άφησε ένα χιλιάρικο φιλοδώρημα στην κοπέλα που του σέρβιρε τον καφέ και πήγε στο γραφείο να απολαύσει το θέαμα από την τηλεόραση που μετέδιδε τις τιμές του χρηματιστηρίου λαϊβ.

Η πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία τον δικαίωσε. Η μετοχή της εξαγοραζόμενης καρφώθηκε στο συν 8% και έμεινε εκεί καρφωμένη. Έκανε όμως μεγάλο όγκο. Αν είναι όπως μου τάπες: «Τους τα μαζεύουν του είπε ο χρηματιστής». Η μετοχή της εξαγοράζουσας ξεκίνησε με λιμιτ απ αλλά έκλεισε στον μείον όπως και η αγορά. «Ευτυχώς κρατάμε το σωστό χαρτί σκέφθηκε. Άμα ξέρεις το σχέδιο, ξέρεις και που να σταθείς. Πάνε και οι άλλοι να κερδίσουν χωρίς πληροφορίες...»

Τη δεύτερη μέρα καίτοι ξεκίνησε στο συν 8% κλειδωμένο το χαρτί, γύρισε και έκανε και μείον 8% για λίγη ώρα. Η μετοχή τη εξαγοράζουσας ήταν στο μείον συνέχεια.

Για δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις άνοιγε στο μείον 8% και παρέμενε εκεί κλειδωμένο καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η μετοχή της εξαγοράζουσας το ίδιο.

Όταν η μετοχή είχε χάσει το πρώτο εκατοστάρικο δεν κρατήθηκε άλλο και τηλεφώνησε στο market maker την παρέας που ήταν και αυτός που έκανε τις στοχοθεσίες κατά την διάρκεια της υπογραφής των συμβολαίων.

«Βράστα...» του είπε. «Άρχισε να πέφτει το άλλο το χαρτί μαζί με την αγορά, σπάσαν αέρηδες, κολάτεραλ και αυτό μας αποδυνάμωσε. Ήταν θέμα χρόνου η γενικότερη αδυναμία να μεταδοθεί παντού...»

«Καλά και αυτός που πούλησε και έχετε συμφωνήσει να πουλήσει ψηλά τις υπόλοιπες;...»

«Αν νομίζει ότι ρίχτηκε ας έρθει να μας δώσει πίσω αυτά που πήρε και του τα δίνουμε τα χαρτιά εμείς... Εμείς έχουμε χαρτιά που αξίζουν λιγότερα σήμερα, αυτός πήρε και μετρητά...»

Να μην τα πολυλογούμε από τα 400 εκατ. ο Πάτροκλός κατάφερε να σώσει τα 200 και αυτά τα κράτησε ο χρηματιστής έναντι του «αέρα». Δηλαδή έμεινε και 100 εκατ. κόκκινος στη χρηματιστηριακή και με 70 που χρώσταγε σε γονείς, θείες και τράπεζες.

Φυσικά δεν ξανασχολήθηκε με το χρηματιστήριο για το οποίο συνέχισε να πιστεύει ότι είναι άνδρο απατεώνων και οι μετοχές αντικείμενα με συμπεριφορά όμοια με αυτή που έχουν οι πόρνες πολυτελείας.

Την ιστορία αυτή μου την είχε διηγηθεί όταν ακόμη ήταν φρέσκια ο Βρασίδας, που την είχε μάθει από πρώτο χέρι. Εγώ την είχαν γράψει και προ δεκαετίας. Τη μέρα που δημοσιεύτηκε με πήρε στο τηλέφωνο ο Βρασίδας και μου μετέφερε την έκπληξη του Πατρόκλου, όταν είδε την ιστορία του δημοσιευμένη. «Ξέρεις πόσες τέτοιες ιστορίες έχω ακούσει τελευταία; Μπορεί να μην είναι για σένα..» του είπε ο Βρας.

Μετά λίγες μέρες καθώς πίναμε καφεδάκι με το Βρασίδα στον Αθηναϊκόν, νάσου που μας χαιρετά κάποιος κι έρχεται να καθίσει στο τραπέζι μας. Όταν κατάλαβε ποιος ήμουν, κοίταξε με νόημα το Βρασίδα. «Μετά γύρισε και μου είπε σε ευχαριστώ που δεν έβαλες ονόματα, έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα».
capital


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου