Μια μικρή λίστα με τους ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας μας δημοσιεύει σήμερα σε ειδικό ένθετο αφιέρωμα για την Ελλάδα η εφημερίδα Financial Times. Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στα «βαριά ονόματα», όπως τα χαρακτηρίζει της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής.
Ειδικότερα, στη λίστα των Financial Times, περιλαμβάνονται αλφαβητικά:
- Ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος,
- Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης,
- Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος,
- Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,
- Ο επικεφαλής των Οικολόγων, Μιχάλης Τρεμόπουλος και
- Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης
Μεταξύ άλλων η εφημερίδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πολιτικό κλίμα, δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Με αναφορές στην οικογενειοκρατία των δύο μεγάλων κομμάτων και την ψυχολογία των ψηφοφόρων, οι FT σκιαγραφούν το εκλογικό σκηνικό.
Κάνοντας αναφορά στη χώρα, που εισήγαγε τη δημοκρατία, το άρθρο μιλά για «απογοήτευση για τα πολιτικά κόμματα, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, για λόγους που θα ήταν οικείοι σε πολλούς Αθηναίους του 5ου αιώνα π.Χ.».
Επικαλούμενη φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, κατηγορίες για διαφθορά και αίσθημα των πολιτών ότι τα προβλήματά τους δεν αντιμετωπίζονται από την πολιτική ελίτ, η συντάκτρια του κειμένου εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Υποστηρίζει ακόμα ότι οι ψηφοφόροι είναι «στα όριά τους» με τις πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας, δηλαδή «ένα σύστημα, που έχει οδηγήσει σε έναν πολιτικό με το όνομα Καραμανλής ή Παπανδρέου να ηγείται του ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων τα τελευταία 50 χρόνια». Αποδίδει, μάλιστα, σε αυτό το λόγο την πιθανότητα αποχής ως έκφραση δυσαρέσκειας.
Με αναφορές στα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, στο κύμα μεταναστών, στη θέση τους στην αγορά εργασίας, στην ανεργία των νέων πτυχιούχων και των γυναικών, στη γενικότερη οικονομική κατάσταση και στην εξωτερική πολιτική, η Kerin Hope καταλήγει στην κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα.
«Αν και η αρχηγία του Κώστα Καραμανλή δεν απειλείται, η αξιοπιστία του κόμματός του βρίσκεται σε πτώση», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια «μια σειρά οικονομικών σκανδάλων, που έχουν αναδείξει μια ενοχλητική έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».
Εκτιμά ότι πολλοί ευρωβουλευτές θα επιστρέψουν σύντομα, καθώς θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις, αν προκύψουν εκλογές το Μάρτιο, λόγω της προεδρικής εκλογής.
Αναφορικά με την κυβέρνηση, λέει ότι «ο κ. Καραμανλής δεν έχει δικαιώσει τη δέσμευσή του -όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2004- να σταματήσει τη διαφθορά και να επανιδρύσει το κράτος, ως ηγέτης μιας οικονομικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης».
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, καταγράφει ως δεδομένα το ότι προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και ότι υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης το 2010, για να καταλήξει ότι «ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί υπό πίεση από το κόμμα του για να ρίξει την κυβέρνηση», αναφερόμενη στα της προεδρικής εκλογής. «Έχοντας, όμως, χάσει ήδη δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Παπανδρέου -πρώην υπουργός εξωτερικών- πρέπει να είναι σίγουρος για τη νίκη, αλλιώς θα ψάχνει για δουλειά εκτός της ελληνικής πολιτικής σκηνής», καταλήγει.
Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Τσακίζουν και υποτιμούν τον λαό όπως μπορούν
Πριν από 16 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου