Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Η στρατιωτική θητεία σαν τιμωρία

Η αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στο στράτευμα φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τις συνθήκες της στρατιωτικής θητείας.
Ο θεσμός έχει μετατραπεί σε συλλογική τιμωρία της νεολαίας.

Χωρίς λόγο

Οι αυτοκτονίες των στρατευμένων πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αποδοθούν στις άθλιες συνθήκες στις οποίες υπηρετούν αλλά και στην αίσθηση του χαμένου χρόνου.

Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός λόγος που επιβάλλει τη διατήρηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναδιοργανώνονται διεθνώς στην κατεύθυνση των μικρών και ευέλικτων μονάδων με μεγάλη δύναμη πυρός. Ο σύγχρονος πόλεμος είναι μια τεχνολογικά σύνθετη υπόθεση, που ξεπερνάει τις δυνατότητες ουσιαστικά άσχετων νεολαίων, οι οποίοι θυσιάζουν ένα χρόνο από τη ζωή τους σε μια άσκοπη ταλαιπωρία.

Στις πιο εξελιγμένες μονάδες, όπως, για παράδειγμα, στα σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στις μοίρες των πολεμικών αεροσκαφών, δεν χρησιμοποιούνται πλέον νέοι που κάνουν τη θητεία τους. Θεωρείται ότι χρειάζονται επαγγελματικές γνώσεις για το χειρισμό τεχνολογικά εξελιγμένων και πανάκριβων οπλικών συστημάτων.

Τεράστιο κόστος

Η στρατιωτική θητεία παρουσιάζεται σαν μια φθηνή λύση ανάγκης, στην πραγματικότητα, όμως, έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αξιοποιείται σαν δικαιολογία για τη διατήρηση μιας στρατιωτικής γραφειοκρατίας, που, αντί να συμβάλλει στην ενίσχυση της δύναμης αποτροπής στην οποία στηρίζεται η εθνική άμυνα, διαχειρίζεται με άδικο και προσβλητικό τρόπο τους νέους μας. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουμε στρατόπεδα και στρατιωτικές μονάδες εκεί που βολεύει τους γραφειοκράτες των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι εκεί που πραγματικά χρειάζονται.

Κοστίζει λιγότερο η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, με παράλληλη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες, απ' ό,τι η διατήρηση ενός γραφειοκρατικού και αντιπαραγωγικού συστήματος, που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας.

Πολιτικός έλεγχος

Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη στρατιωτική θητεία και για τον πολιτικό έλεγχο της νεολαίας. Παλαιότερα το σύστημα έδινε προτεραιότητα στην αντικομμουνιστική, εθνικιστική διαπαιδαγώγηση των νέων, σήμερα αρκείται στην κοινωνική αποχαύνωση και αδρανοποίησή τους, μέσω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Έφτασε η ώρα να οργανωθούν οι νέοι μας και να διεκδικήσουν την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τιμωρώντας εκλογικά όσους συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της νεολαίας.
City Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου