Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

«Επείγει η σωτηρία του πλανήτη»

«Αν η πολιτεία δεν δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, δεν θα το κάνουν οι πολίτες» δήλωσε χθες ο επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές». Εξι μήνες πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (CΟΡ 15) στην Κοπεγχάγη, ο κ. Δήμας δηλώνει ότι η οικονομική κρίση δεν θα «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις και πιστεύει ότι τελικά οι ανεπτυγμένες χώρες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία του πλανήτη.
Σήμερα περίπου 175 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πλημμύρες, ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα τούς έχουν «εξορίσει» από τον τόπο τους. Μάλιστα, ο αριθμός τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να αυξηθεί σε 230 εκατομμύρια ως το 2050. Οι αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος είναι πλέον ορατές. Οι παγετώνες λιώνουν, τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών έχουν πάρει... φωτιά, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα- σε ορισμένες περιοχές μάλιστα έχει «πνίξει» ολόκληρα νησιά. Ορατές είναι όμως και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στη δημόσια υγεία.
Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων επιστήμονες και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν χθες στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μίλησαν ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2007, κ. Ραζέντρα Πασάουρι , ο καρδιοχειρουργός σερ Μαγκντί Γιακούμπ, ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ κ. Κοϊχίρο Ματσούρα, ο καθηγητής κ. Γ. Χρούσος, ο ακαδημαϊκός κ. Χρ. Ζερεφός κ.ά. Το συνέδριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UΝΕSCΟ κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του κ. Πασάουρι. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας , υπουργοί και βουλευτές.

Πώς σχολίασαν οι ομιλητές τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση της Γης
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον
«Υπάρχουν ήδη θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εν όψει της Κοπεγχάγης από το μέτωπο των χωρών που μέχρι πρότινος στήριζαν τις ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Αυστραλία». Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της αγοράς του αυτοκινήτου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα άστοχο μέτρο που οδήγησε σε αύξηση του «στόλου» των πιο ρυπογόνων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. ΣΕΡ ΜΑΓΚΝΤΙ ΓΙΑΚΟΥΜΠ
Καθηγητής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής
«Από τις κλιματικές αλλαγές πλήττονται όσοι δεν έχουν συμβάλει στη δημιουργία του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως είναι οι πολίτες των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτοί απειλούνται κυρίως από την ανεπάρκεια τροφής και πόσιμου νερού, από τις μεταδοτικές ασθένειες και από τους ιούς».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή στο Ιmperial College του Λονδίνου, «στο μέλλον τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα αποτελούν μείζον πρόβλημα». ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΟΥΣΟΣ
Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Οι αναμενόμενες επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές αφορούν λιμούς και κατά συνέπεια αύξηση της νοσηρότητας, εξάντληση και ρύπανση των υδάτων, επέκταση των υδατογενών ασθενειών και των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω ξενιστών (π.χ., εντόμων), επανεμφάνιση “ξεχασμένων και εμφάνιση νέων ασθενειών, έκθεση στη UV ακτινοβολία, προβλήματα γονιμότητας και εμφάνιση καρκίνων. Θα πληγούν περισσότερο παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνια νοσήματα και οι φτωχοί». ΡΑΖΕΝΤΡΑ ΠΑΣΑΟΥΡΙ
Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή
«Η οικονομική κρίση θα περάσει, όχι όμως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν δεν μειώσουμε κατά 80% τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Πλημμύρες και αύξηση της στάθμης του νερού θα απειλήσουν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον κάθε χρόνοως το 2080. Επιβάλλονται αλλαγές ακόμη και στη διατροφή μας, αφού η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι δυνατόν να βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ
Ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
«Ενα δισεκατομμύριο παιδιά που ζουν σήμερα στον πλανήτηπροβλέπεται να αντιμετωπίσουν το 2050 ως ενήλικοι σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες των καυσώνων του 2003 στην Ευρώπη θα φαίνονται φυσιολογικές το 2030 και δροσερές το 2060. Μάλιστα στις ανατολικές περιοχές της Ελλάδας, της Νότιας Αφρικής και της Κεντρικής Τουρκίαςτην περίοδο 2021-2050οι ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαϊά θα αυξηθούν κατά 20 ημέρες».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου