Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

556.000 άνεργοι μέσα σε έναν μήνα στις χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με τη Εurostat, αγγίζουν πλέον τα 20 εκατ. οι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς εργασία
Πάνω από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι προστέθηκαν στους ανέργους μέσα σε μόνο έναν μήνα και πάνω από 4,5 εκατομμύρια σε έναν χρόνο. Αυτή είναι εν συντομία η επίσημη καταγραφή της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο για την ανεργία. Η χθεσινή ανακοίνωση της Εurostat για την ανεργία στην Ευρώπη δίνει μια χειρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν εικόνα για την κατάσταση της εργαζόμενης Ευρώπης: 20,82 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Απρίλιο, κατά 4,653 εκατομμύρια περισσότεροι από τον Απρίλιο του 2008. Στην ευρωζώνη μόνο οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 14,57 εκατομμύρια άνεργοι, κατά 3,1 εκατ. περισσότεροι από ό,τι έναν χρόνο πριν.
Μόνο μέσα σε έναν μήνα, από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο, προστέθηκαν 556.000 άνεργοι στην Ευρώπη των 27 ή 396.000 στην ευρωζώνη.
Και σε ποσοστό του ενεργού πληθυσμού, το 9,2% του Απριλίου στην ευρωζώνη, έναντι του 8,9% του Μαρτίου, αποτελεί ρεκόρ μετά τον Σεπτέμβριο του 1999 και είναι και υψηλότερο του 9,1% που ανέμεναν, κατά μέσον όρο, οι διάφοροι αναλυτές. Αλλά και στην Ευρώπη των 27 το ποσοστό έφτασε το 8,6% τον Απρίλιο από 8,4%. Η επιδείνωση έτσι είναι ραγδαία, καθώς μόνο μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν αντίστοιχα 0,3 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης και των «27». «Παρ΄ όλο που υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για μια αξιόλογη χαλάρωση του ρυθμού της μείωσης της οικονομίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η ανεργία να αυξάνεται και μάλιστα αισθητά» , παρατήρησε ο Χάουαρντ Αρκερ, οικονομολόγος της ΙΗS Global Ιnsight. Ο λόγος είναι ότι «η απασχόληση είναι ένας δείκτης που αντιδρά με καθυστέρηση και θα χρειαστεί ακόμη καιρός προτού η όποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας μπορέσει να περάσει και στις προβλέψεις της απασχόλησης» . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει άλλωστε να επιδεινωθεί το ποσοστό ανεργίας, φθάνοντας στο 9,9% εφέτος και στο 11,5% του χρόνου, το οποίο και από μόνο του μπορεί να ανατρέψει τη διαφαινόμενη αισιοδοξία των επιτελείων. « Γιατί », λέει ο Αρκερ, «η άνοδος της ανεργίας θα πλήξει τις δαπάνες κατανάλωσης στην ευρωζώνη, κυρίως επειδή θα επιβραδύνει την αύξηση των μισθών» και «κινδυνεύει να επισκιάσει τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης που αναμένεται στους επόμενους μήνες από την υποχώρηση του πληθωρισμού».

Σε ορισμένες χώρες και περιοχές η ανεργία έχει ήδη εκτιναχθεί με καταστρεπτικούς ρυθμούς. Είναι η περίπτωση των βαλτικών χωρών, των οποίων η ανεργία πέρασε μέσα σε έναν χρόνο από το 4,3% στο 16,8% στη Λιθουανία, από το 6,1% στο 17,4% στη Λετονία και από το 3,7% στο 13,9%. Αλλά και στην Ισπανία, οι άνεργοι έφθασαν ήδη στο 18,1%, δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε. Στην πραγματικότητα όλες οι χώρες κατέγραψαν αύξηση της ανεργίας τους σε έναν χρόνο, εκτός μόνο της Ελλάδας (7,8% στο δ΄ τρίμηνο του 2008 έναντι 7,9% έναν χρόνο νωρίτερα) και της Ρουμανίας (5,8% και 6,1% αντίστοιχα), αλλά είναι και οι δύο χώρες που (μαζί με την Ιταλία) δεν δίνουν πρόσφατα και μηνιαία στοιχεία.
ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου