Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ενας στους οκτώ Ελληνες δε θα πάει διακοπές

Οι Ελληνες πολίτες θα κάνουν φέτος διακοπές με 600 ευρώ σε ποσοστό-ρεκόρ και θέλουν από τους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές. Μια μέρα μετά την προτροπή του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τον επιχειρηματικό κόσμο του τουρισμού για «συμπίεση τιμών», δημοσιοποιήθηκε η μεγάλη έρευνα της ΚΑΠΑ Research που συστηματικά παρακολουθεί τις τάσεις στον ελληνικό εσωτερικό τουρισμό.
Η έρευνα αυτή ανακοινώθηκε στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα» και δημοσιεύτηκε από τον ΕΤ, αποτυπώνει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει στις διακοπές των Ελλήνων φέτος.
Με λίγα λόγια φαίνεται ότι οι Ελληνες θα κάνουν διακοπές μικρότερης διάρκειας (μια εβδομάδα ή δέκα μέρες οι περισσότεροι), θα δαπανήσουν μικρότερα ποσά (έως 600 ευρώ το πολύ οι περισσότεροι) και θα επιλέξουν περισσότεροι διακοπές σε μήνες χαμηλής ζήτησης (Ιούνιο και Σεπτέμβριο αντί για τον ακριβό Αύγουστο). Πάντως, σχεδόν κανείς (το ποσοστό 89,1% είναι συντριπτικό) δεν είναι διατεθειμένος να πάρει τραπεζικό δάνειο για να κάνει διακοπές… Επίσης, αυξάνεται θεαματικά το ποσοστό των Ελλήνων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε ποσοστό-ρεκόρ για την τελευταία οκταετία, από το 2002 (το έτος που πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα της ΚΑΠΑ Research) έως φέτος.

- Οι τιμές:

Το 59,6% των Ελλήνων θεωρεί ότι η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να μειώσει δραστικά τις τιμές της προκειμένου να ανταποκριθεί στα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σε ποσοστό 52% η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η κρίση είναι μία καλή αφορμή για να γίνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό σε επίπεδο τιμών και ποιότητας.

- Η διάρκεια των διακοπών:

Τα αναλυτικά στοιχεία των ερευνών πέρσι και φέτος δείχνουν αύξηση του ποσοστού εκείνων που θα κάνουν διακοπές μίας εβδομάδας (από 19,7% σε 27,6%) και δέκα ημερών (από 23,6% σε 28,7%), μένει ουσιαστικά σταθερό το ποσοστό όσων θα κάνουν διακοπές δύο εβδομάδων (από 21,3% σε 21,8%) και μειώνεται το ποσοστό των διακοπών διάρκειας τριών εβδομάδων (από 14,2% σε 13,3%), ενός μήνα (από 12,3% σε 5,5%) και πάνω από ένα μήνα (από 8,8% σε 3,1%). Επίσης το 13% δεν θα κάνει καθόλου διακοπές, από 10% που ήταν πέρυσι. Διαπιστώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (56%) θα περιορίσει τις διακοπές στη μία εβδομάδα και τις δέκα ημέρες!

- Οι δαπάνες για διακοπές:

Υπάρχει φέτος τεράστια αύξηση μόνο σε μία κατηγορία: αυτή που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ. Ακόμη και το ποσοστό εκείνων που δαπανούν από 601 έως 900 ευρώ, μειώνεται, όπως μειώνονται και τα ποσοστά στα υψηλότερα κλιμάκια δαπανών. Πέρσι ποσοστό 19,7% των Ελλήνων δαπάνησαν έως 600 ευρώ για διακοπές ενώ φέτος το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 27,6%.

- Οι προορισμοί:

Φαίνεται ότι όλοι οι νησιωτικοί προορισμοί χάνουν μερίδιο, αφού απαιτούν ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να έχει κάποιος πρόσβαση.

Οι Κυκλάδες πέφτουν από το 19,7% στο 13%, πέφτουν επίσης το Ιόνιο, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, το βόρειο Αιγαίο και ανεβαίνουν στη λίστα των προτιμήσεων η Πελοπόννησος από το 6,7% στο 11,2%, αλλά και η Χαλκιδική και η Στερεά Ελλάδα.

Δείγμα ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης αποτελεί το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού κατά 10% και η επιβατική κίνηση εσωτερικού κατά 8% το φετινό Απρίλιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι αρχίζουν να αποδίδουν τα στοχευμένα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου