Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Παρέμβαση Eurostat για χρέη δημόσιων νοσοκομείων

Αναλυτική και τεκμηριωμένη κατάσταση των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων ζητά η Eurostat, εντός δεκαπενθημέρου από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), ώστε να επαναξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση του ΕΣΥ.
Το αίτημα της Eurostat προέκυψε ύστερα από καταγγελίες πολιτών , αλλά και από τις καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι προμήθειες στα νοσοκομεία. Πέραν της αμφισβήτησης του τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών, η Eurostat θεωρεί ότι και το ύψος των χρεών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρά τις ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις που διενεργεί η ΕΣΥΕ προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες.


Ενώ το χρέος από την ΕΣΥΕ υπολογίζεται στα 2 δις. ευρώ, το συνολικό όφελος φέρεται να φτάνει τα 5 δις. ευρώ , ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Φλωρίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, αναφέρει ότι το χρέος αγγίζει τα 6 δις. ευρώ με ρυθμό αύξησης κατά 200 εκατ. ευρώ το μήνα.

Αιτία του μεγάλου αυτού χρέους θεωρείται το παρασιτικό περιβάλλον κάτω από το οποίο γίνονται οι προμήθειες αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων, αφού εκμεταλλευόμενοι την απουσία εκκίνησης διαγωνισμών και επίσημων διαδικασιών του ΕΣΥ, στήνεται ένας κύκλος δωροδοκιών μεταξύ γιατρών και αντιπροσώπων προμηθευτριών.

Επιβαρυντικό στην κατάσταση αποτελεί η διάταξη του άρθρου 7, παράγραφος 2 του Νόμου 2955/2001, η οποία προβλέπει «την προμήθεια ορισμένων μη συγκρίσιμων υλικών και ιατρικών εφοδίων μπορεί να γίνει απευθείας», κάτι το οποίο ενώ ίσχυε μόνο για αναλώσιμα υλικά, με διάταξη του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου το 2004 επεκτάθηκε σε όλα τα υλικά για θέματα όπως καρδιάς και παθήσεις νεφρών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου