Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΗΕLLASTAT: Πτώση ως και 30% στις τιμές των εξοχικών

Oι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών υποχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της Ηellastat, οι τιμές των εξοχικών παρουσιάζουν πτώση σε ποσοστό ως και 30% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η αγορά της κατοικίας έχει πληγεί σημαντικά, καθώς τα σημάδια κορεσμού σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ρυθμών αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων και το αρνητικό κλίμα που προκαλεί η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα δημιούργησαν απόθεμα περίπου 200.000 αδιάθετων κατοικιών. Κατά συνέπεια, οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί περίπου κατά 10%-12% την περίοδο ΄08-΄07, με τα μεγάλα διαμερίσματα να έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Σχετικά με την εγχώρια αγορά της εξοχικής κατοικίας, εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν δυσκολίες και καθυστερήσεις για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας από ξένους αγοραστές και προβλήματα κατά τη φάση της αδειοδότησης. Παράλληλα, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα υπολείπεται στην προσφορά οργανωμένων συγκροτημάτων. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι από το β΄ εξάμηνο του 2008 και έπειτα η αγορά αντιμετωπίζει τόσο κάμψη της ζήτησης όσο και πτώση τιμών ως και 30%.


Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Ηellastat για την εκπόνηση της μελέτης, τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν κυρίως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, με συνέπεια να αναβάλλεται ή και να ματαιώνεται η υλοποίηση επενδύσεων και να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας για τους επενδυτές. Παράλληλα η χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο, διότι επιδρούν στη ρευστότητα, στη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις του κλάδου, εντείνουν την αβεβαιότητα και γενικότερα περιορίζεται η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς επίσης και η τάση ανάληψης ρίσκου.

Οσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Ηellastat αναφέρεται η τάση στροφής των νοικοκυριών στη μεταχειρισμένη κατοικία σε βάρος του υψηλού αποθέματος αδιάθετων κατοικιών (ειδικά μεγάλου μεγέθους) ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα παρατηρείται στην αγορά η τάση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων των συμβολαίων είτε στα γραφεία είτε στα καταστήματα, διότι οι ιδιοκτήτες είναι πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με το παρελθόν και στο δυσμενές τρέχον οικονομικό περιβάλλον δεν επιθυμούν την ανάληψη ρίσκου (π.χ., να μετεγκατασταθεί σε άλλο ακίνητο ο μισθωτής τους).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου