Υπάρχει, άραγε, διαφορά μεταξύ της ρητορικής που χρησιμοποιεί η Κίνα και των πρακτικών που ακολουθεί;
Η Κίνα διαθέτει τεράστιο ποσοστό ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Αυτό θεωρείται ο πυρήνας των διεθνών ανισορροπιών. Αποτέλεσμα είναι οι συναλλαγματικές και ομολογιακές αγορές εδώ και μήνες να κρέμονται από τα χείλη της Κίνας και από τις απόψεις που εκφράζουν Κινέζοι αξιωματούχοι σχετικά με το δολάριο και την πιθανότητα αυτό να αντικατασταθεί από ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα.
Όμως, η τελευταία δήλωση, προερχόμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, υποστηρίζει ότι "η πολιτική που αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα παραμένει σταθερή".
Ποιες είναι οι πραγματικές πράξεις της Κίνας; Βάσει στοιχείων της Fed, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου κατά 174 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό σημαίνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα.
Παράλληλα, η Κίνα άφησε το νόμισμά της να ενισχυθεί 20% έναντι του δολαρίου την τελευταία τριετία, από τα μέσα του 2005 έως και σήμερα. Όμως, έως τον Ιούλιο του 2008, όταν οι εξαγωγικές εταιρίες της χώρας βρίσκονταν σε στενότητα, οι Αρχές φρόντισαν να ελέγξουν τη διακύμανση γουάν - δολαρίου. Με δεδομένη την έντονη κινητικότητα του αμερικανικού νομίσματος έναντι των υπόλοιπων στο ίδιο διάστημα, αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως σαφής ένδειξη ότι η Κίνα παραμένει δεμένη με το αμερικανικό νόμισμα.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι τουλάχιστον για ένα ακόμα 12μηνο η σύνδεση γουάν και δολαρίου θα παραμείνει ως έχει. Μάλλον έχουν δίκιο. Σαφώς η Κίνα έχει τη διάθεση να εξασθενίσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος. Όμως, δεν πρόκειται να το πράξει όταν έχει επενδύσει τόσο μεγάλα κεφάλαια σε δολάρια. Θα περιμένει.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Διαβάστε περισσότερα...
Ασκήσεις συσπείρωσης με «κωλοτούμπες» από τον Κυριάκο
Πριν από 2 ώρες