Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Το κίνημα της Καλαμάτας- Η σφαγή των λιμενεργατών το 1934

Οφίλος δικηγόρος Δημήτρης Ζέρβας, είναι ο πρώτος που ασχολή θηκε με τα λιμενεργατικά της Καλαμάτας το 1934. Καρπός της πολύχρονης και συστηματικής έρευνας που έχει κάνει, είναι το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο “Το κίνημα της Καλαμάτας - Η σφαγή των λιμενεργατών”
Η ενασχόληση του συγγραφέα με το σπουδαίο αυτό θέμα, εξηγείται από τον ίδιο στο προλογικό του σημείωμα στο οποίο καταγράφει τη βαθιά βιωματική του σχέση με τα γεγονότα: “Για το “κίνημα της Καλαμάτας”, μίλαγε ο μαστρο-Νίκος, ο “γέρος” μου, ό, τι είχε ακούσει, ’κει που τρώγαμε ψωμοτύρι, στο καρεκλάδικο, κατά το μεσημέρι, κοντά στη φωτιά με την ψαρόκολλα.Και ’ γω όλο ρώταγα:- Μα γιατί τους σκοτώσανε; Σκεφτότανε λίγο ο γέρος μου και δεν έβρισκε να απαντήσει. Μόνο κούναγε το κεφάλι του και σιγανά έλεγε: - Το κράτος βλέπεις, η εξουσία, πήγανε ενάντιά της...”.
Ο Δημήτρης Ζέρβας ξεκαθαρίζει από την αρχή τις προθέσεις του: “Σκοπός μου δεν είναι να γράψω ιστορία, ούτε παριστάνω τον ιστορικό. Οχι. Με ειλικρίνεια δηλώνω ότιενεργώ, έτσι πρόχειρα, χωρίς τη λεγόμενη ουδέτερη, ψυχρή αντικειμενική συγγραφή. Να καταγράψω θέλω, χωρίς να διαθέτω κάποια μέθοδο ανάλυσης γεγονότων, μέσα από φυλλάδες και σημειώματα την παγερή όψη της εξουσίας, την δολοφόνο ορμή του εξουσιαστή, το ασίγαστο πάθος του κυρίαρχου, τη βαρβαρότητα του δεσμοφύλακα, τη βαναυσότητα του κρατιστή,
την προκατασκευασμένη κίνηση ενός χυδαίου συστήματος, που ανασκαλεύει ταπιο ταπεινά ένστιχτα μιας ομαδοποιημένης πορείας ανθρωπίνων υπάρξεων”
Ολόκληρο το κείμενο εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου