Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Καρπούζι κατά της χοληστερίνης

Επιτέλους το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του και μαζί και το αγαπημένο σε όλους, καρπούζι.

Το φρούτο, που ήταν δημοφιλές από την αρχαιότητα ακόμα, το συνιστούσε ο Ιπποκράτης ως διουρητικό και κατά της δυσκοιλιότητας. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και καλίου καθώς επίσης φωσφόρο, ασβέστιο, νάτριο και 5% οπωροσάκχαρο. Επειδή η βιταμίνη C και η β- καροτίνη που περιέχει το καρπούζι είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερίνης LDL που πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση, ενώ παράλληλα το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης. Έτσι προλαμβάνεται ένα εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Τη διατήρηση της τακτικότητας του εντέρου βοηθούν οι ίνες του, οι οποίες και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Το καρπούζι, όπως και το πεπόνι, είναι πολύ διουρητικά και ωφέλημα για όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς αλλά και άλλες νόσους του ουροποιητικού συστήματος.

Τέλος οι φέτες του καρπουζιού, παίρνουν τη φλόγωση από τα ερεθισμένα και κόκκινα μάτια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου