Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ξεκίνησε η συζήτηση για την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες να διαθέτουν το 2% του τζίρου τους χωρίς παραστατικά.

Τροπολογία 2% - 100myria
Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τη φορολογία, το οποίο περιλαμβάνει και την επίμαχη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες να διαθέτουν το 2% του τζίρου τους χωρίς παραστατικά.


Η κυβέρνηση, μέσω του προηγούμενου υπουργού επικρατείας είχε δεσμευτεί πως δεν θα ανανεώσει τη διάταξη που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Ωστόσο, η τροπολογία που κατατέθηκε δίνει τη δυνατότητα παράτασης ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία παράτασης της έκπτωσης του 2% των πραγματικών εσόδων των επιχειρήσεων ΜΜΕ και παρά την ειδική φορολογία του 10%, «η πολιτεία στέλνει το λάθος μήνυμα προς τους πολίτες, τραυματίζει τους κοινωνικούς θεσμούς και δυσχεραίνει την ανάπτυξη».

Ο βουλευτής ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία ενώ τόνισε ότι: « Είναι προφανές ότι αυτό το σκανδαλώδες προνόμιο που απολάμβαναν οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια και που η ισχύς του έχει ανανεωθεί νομοθετικά δύο φορές, το 2003 και το 2004 και έληξε το 2008 δεν πρέπει να επανέλθει σε ισχύ». Επεσήμανε επίσης, ότι η «αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου κρίνεται από την αποφασιστικότητα κομμάτων και βουλευτών που αντιστέκονται σε πιέσεις».

Και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, καθώς τίθεται θέμα διαφάνειας και ισονομίας.

Ο Στέφανος Μάνος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι είναι απαράδεκτο δικαίωμα των επιχειρήσεων Τύπου και ραδιοτηλεόρασης να διαθέτουν «μαύρο χρήμα».

Κατηγορηματικά αντίθετος στην τροπολογία τόνισε πως είναι και ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες να διαθέτουν το συγκεκριμένο ποσοστό του τζίρου τους χωρίς παραστατικά και με ελάχιστη φορολόγηση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τροπολογία της νύχτας» ενώ τόνισε ότι δε χρειάζονται άλλα δώρα στους εκδότες και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανανέωση του καθεστώτος, όταν μάλιστα ο κόσμος καλείται να πληρώσει έκτακτες εισφορές.

Φωτογραφία: flickr, χρήστης ivomathieugaston




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου