Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Οργιάζει η λαθροθηρία στα Στροφάδια Ζακύνθου με την ανοχή των υπευθύνων

Την «απίστευτη ασυδοσία του κυνηγιού στο νησί της Ζακύνθου» καταγγέλλει επιστολή που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα In.gr, προκαλώντας την οργή του Νομάρχη κ. Γασπάρου. Ο Νομάρχης δήλωσε ότι θα διερευνηθούν οι ταυτότητες των δυο συντακτών αλλά και το αληθές των κατηγοριών. Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου ωστόσο, παραδέχεται ότι το κυνήγι τον μήνα Απρίλιο αποτελεί «παράδοση που δεν σταμάτησε ούτε η χούντα».
«Επειδή αναφέρονται στο νομάρχη, αν παρατήρησαν κάτι μη σύννομο και επειδή με εμπλέκουν, θα μπορούσαν να επισκεφθούν τη νομαρχία ή να με αναζητήσουν για να δοθούν εξηγήσεις» τόνισε ο κ. Γασπάρου και δήλωσε ότι θα αναζητήσει κατ’ αρχάς την ταυτότητα των δυο συγγραφέων του επίμαχου κειμένου και το αν όσα αναφέρουν αποτελούν πραγματικά γεγονότα.

Λόγο για ανακρίβειες και ψεύδη έκανε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Διονύσης Μακρής. « Εγώ δεν μπορώ να απαγορεύσω το κυνήγι. Αυτό δεν συνέβη ούτε το 1982 που ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις. Από τότε ως και σήμερα αυτή την περίοδο, στη Ζάκυνθο κυνηγάμε» τόνισε ο κ. Μακρής και χαρακτήρισε ψέματα τις αναφορές για την περιοχή Στροφάδια, επισημαίνοντας ότι τα νησιά φυλάγονται και δεν είναι δυνατή η προσέγγιση κυνηγών στο μέρος.

«Το κυνήγι τον Απρίλιο θεωρείτο παλαιότερα γιορτή. Αποτελεί για εμάς τρόπο ζωής και δεν το σταμάτησαν οι κατακτητές που βρέθηκαν κατά καιρούς στο νησί, ούτε η χούντα. Τώρα, αν θέλουν να σταματήσουμε ας αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές. Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό» κατέληξε ο κ. Μακρής.

Το κυνήγι στα νησάκια Στροφάδια, στα ανοιχτά της Ζακύνθου, απαγορεύτηκε πριν από περίπου 25 χρόνια. Ωστόσο, οι κυνηγοί δυσκολεύτηκαν να αποτινάξουν τη συνήθειά τους και συνέχισαν το παραδοσιακό – και εκτός νόμου πλέον – κυνήγι στα νησάκια. Μετά τη σύσταση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποφασίστηκε η περιφρούρηση της συγκεκριμένης περιοχής για την αποφυγή κρουσμάτων λαθροθηρίας.

Ωστόσο φέτος, η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των θηροφυλάκων αλλά και η γραφειοκρατία δημιούργησαν ένα κενό στη φύλαξη της εν λόγω περιοχής καθώς οι δασικές υπηρεσίες ήθελαν μεν τη συνδρομή των θηροφυλάκων, σε ρόλο παρατηρητή δε. Μάλιστα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με επιστολή της που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο Νέο παράθυρο, στηλιτεύει την στάση των ανεύθυνη συμπεριφορά των αρμόδιων υπουργών.

Η επίμαχη επιστολή που αναρτήθηκε το Σάββατο 25/4/2009 στις 4:34μμ στο In.gr αναφέρει:


«Ως πολίτες της Ελλάδος, μιας υποτιθέμενης Ευρωπαϊκής χώρας, έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε μια άκρως παράνομη, επικίνδυνη και ανήθικη κατάσταση που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες του Πάσχα ως επισκέπτες στο νησί της Ζακύνθου.

Μείναμε με μια παρέα σε έναν συνοικισμό της Ζακύνθου, τον Βασιλικό, από Μεγάλη Πέμπτη ώες την Τρίτη μετά το Πάσχα. Ο Βασιλικός είναι ένα φυσικής ομορφιάς, πανέμορφο τοπίο, δίπλα σε πυκνό δάσος. Όταν φτάσαμε αργά Πέμπτη βράδυ νομίζαμε ότι βρεθήκαμε στον παράδεισο, με την πλούσια βλάστηση, τα πουλάκια να κελαηδούν, τα βατράχια από διπλανές λίμνες και την κατά τ’ άλλα ηρεμία που επικρατούσε. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε είχαμε αποφασίσει να μείνουμε σε εκείνη την περιοχή.

Η όλη παραδεισένια ατμόσφαιρα άλλαξε παρ’ όλα αυτά, ξημερώματα την Μ. Παρασκευή, γύρω στις 6:30 το πρωί, όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς από κυνηγούς. Μετά από λίγο άρχισε να συμβαίνει κάτι που δύσκολα κάποιος που δεν το έχει ζήσει, μπορεί να πιστέψει ότι γίνεται: Οι πυροβολισμοί γινόντουσαν όλο και πιο συχνοί και πιο κοντινοί, και συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 50 κυνηγοί γύρω μας που πυροβολούσαν ασταμάτητα. Βγήκαμε στο κήπο, και τα σκάγια πέφτανε πάνω μας και στα πιάτα μας.

Από εκείνη τη μέρα αλλά και κάθε μέρα ξυπνάγαμε παίρνοντας τηλέφωνα την αστυνομία και τη Δασοφυλακή για τους απλούστατους λόγους:

1) Ότι σε όλη την Ελλάδα το κυνήγι είναι παράνομο από τον μήνα Μάρτιο έως και τον Αύγουστο και
2) Επειδή οι κυνηγοί πυροβολούσαν σε τόση κοντινή απόσταση που ετίθετο πλέον θέμα ασφάλειας (νομικά πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 200-300 μέτρα μακρυά από το τελευταίο σπίτι).

Η Αστυνομία και η Δασοφυλακή, εκείνη αλλά και όλες τις υπόλοιπες μέρες αντιδρούσαν με πολλαπλούς τρόπους – από το να ζητάνε συγγνώμη για την όλη κατάσταση, να αναγνωρίζουν τις παρανομίες που διαπράττονται, να δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν την κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού, να μην απαντούν στα τηλέφωνα, να καταφέρνουν να σταματούν τους πυροβολισμούς για λίγες ώρες-αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν ούτε να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή, ούτε τις παράνομες πράξεις για περισσότερο από 2-3 ώρες τη μέρα, και φυσικά δεν έγινε καμία σύλληψη. Σημειωτέον ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν καθημερινά έως αργά το βράδυ όχι μόνο στη περιοχή του Βασιλικού αλλά και σε όλη τη Ζάκυνθο.

Πιάνοντας συζήτηση με τους ντόπιους μάθαμε τα εξής:

1) Αυτή η καταστροφή της πανίδας στη Ζάκυνθο, μέσω του κυνηγιού, συμβαίνει κάθε χρόνο, κάθε φορά που γίνεται η μετανάστευση των πουλιών - ακριβώς την περίοδο που θα έπρεπε να απαγορεύεται, (στα Στροφάδια μονάχα υπολογίζεται ότι σκοτώνονται από κυνηγούς 15.000 τρυγόνια καθημερινά..),

2) Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα νησιά που θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας λόγω της πλούσιας πανίδας της, και ιδιαιτέρως των πτηνών που μεταναστεύουν συνεχώς μέσω αυτής.

3) Η Ορνιθολογική εταιρία είχε κάνει σχετικές μηνύσεις το 2008 χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα,

4) Η πλειοψηφία των ντόπιων δεν αρέσκεται στο κυνήγι, την παράνομη θήρα, και την καταστροφή της φύσης, και πάνω από όλα στη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι πυροβολισμοί στους τουρίστες αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν επειδή φοβούνται τους κυνηγούς και

5) επειδή οι κυνηγοί έχουν την υποστήριξη του Νομάρχη Ζακύνθου και δεν τους αγγίζει κανείς.

6) Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι κυνηγοί και λαθροκυνηγοί είναι τα ίδια άτομα.

Την τελευταία μέρα, επειδή πια είχαμε απελπιστεί με την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών, πήραμε τηλέφωνο τη Γ.Α.Δ.Α., η οποία μας συνέδεσε με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και εν συνεχεία με τη Κρατική Ασφάλεια. Κάναμε επώνυμη καταγγελία της κατάστασης, η οποία σταμάτησε μονάχα έως το απόγευμα.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω ότι η ανηθικότητα, η βία, η παρανομία, η έλλειψη ασφάλειας και η οικολογική καταστροφή στη Ζάκυνθο, με όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν ήδη σταλεί αλλά και θα σταλούν περαιτέρω στο ξένο τύπο.

Λυπόμαστε πολύ που συνειδητοποιήσαμε πως ζούμε σε μια χώρα όπου συγκεκριμένες περιοχές της δεν θυμίζουν τίποτε άλλο παρά εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή.

Τίνα Σταθοπούλου, PhD Νευροψυχολόγος,
Αχιλλέας Γουάστωρ, Μουσικός»

Πηγές: In.gr, Ελεύθερος Τύπος - Κυνήγι
Φωτογραφία: www.cyhunt.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου