Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ρύθμιση χρεών κτηνοτρόφων μόνο σε... 5 νομούς της χώρας

Σε επιλεκτική ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες μονάδων κτηνοτροφίας, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών προχώρησε εν κρυπτώ η κυβέρνηση, με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τη Μεγάλη Τρίτη! Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που κρατήθηκε μυστική, αφορά χρέη ύψους μέχρι 15 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση, ληξιπρόθεσμα και μη ληξιπρόθεσμα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008. Οι δανειολήπτες θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους με εγγύηση κατά 80% του ελληνικού δημοσίου, ενώ η ρύθμιση περιλαμβάνει τη σύναψη νέου δανείου 10ετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Με αυτήν, ρυθμίζονται τα χρέη των επιχειρήσεων πέντε νομών της χώρας από τους οποίους εκλέγονται μέλη της κυβέρνησης και στελέχη της Ν.Δ.

Την ώρα που η τουριστική βιομηχανία της Κρήτης και γενικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού «στενάζουν» από τα χρέη κι ενώ αναμένονται τριγμοί στο σύνολο της οικονομίας του νησιού, κατάσταση που θα επηρεάσει γενικά την εθνική οικονομία, η κυβέρνηση προχωρά σε επιλεκτική μεταχείριση ορισμένων επιχειρήσεων, όπου εκλέγονται επιφανή στελέχη της!!

Ρυθμίζονται τα χρέη των επιχειρήσεων στους νομούς Τρικάλων (Χατζηγάκης), Καρδίτσας (Σιούφας), Γρεβενών (Φώλιας), Πιερίας (Τζαμτζής) και πέντε δήμων του νομού Λάρισας (Σουφλιάς) και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά, η ρύθμιση αφορά στα χρέη στις τράπεζες «των βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου» όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Ρυθμίζονται χρέη επιχειρήσεων με ίδρυση Δεκέμβριο 2008!

Στην υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Λέγκα, περιλαμβάνεται και μία διάταξη, η οποία προκαλεί ερωτήματα: «Οι εν λόγω επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κάνει έναρξη εργασιών στις προαναφερόμενες περιοχές μέχρι και την 31.12.08». Με λίγα λόγια ρυθμίζονται δάνεια επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Δηλαδή έχουν ζωή όλους κι όλους 4-5 μήνες! Κι αυτό, ενώ δεν ρυθμίζονται οφειλές επιχειρήσεων με θετικούς ισολογισμούς αρκετών χρόνων, ακόμα και δεκαετιών!!

Οργή από συνδικαλιστές

Όπως είναι επόμενο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια συνδικαλιστών. Οι πρώτοι που φαίνεται να έμαθαν για την υπόθεση ήταν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίες συνεδρίασαν εκτάκτως την Κυριακή στο Βόλο. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας (συνεταιριστές και συνδικαλιστές) αποφάσισαν να ζητήσουν την επέκταση της ρύθμισης σε όλη τη χώρα. Σε ψήφισμα τους αναφέρουν ως αίτημα «να επεκταθεί η ρύθμιση στην κτηνοτροφία 2/14709/0025 της 14/4/2009 του Υπουργείου Οικονομικών για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Π. Πεβερέτος χαρακτήρισε τη ρύθμιση «φωτογραφική και επιλεκτική. Δεν είμαστε αντίθετοι στη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων. Διαφωνούμε κάθετα όμως, είπε ο κ. Πεβερέτος, με τις επιλεκτικές πολιτικές, υπέρ κάποιων περιοχών από τις οποίες εκλέγονται κυβερνητικά στελέχη. Ζητούμε άμεσα να επεκταθεί η ρύθμιση σε όλη την Ελλάδα».




1 σχόλιο:

  1. ξερουμε μηπως τον αριθμο ΦΕΚ που δημοσιευτηκε η συγκεκριμενη ρυθμιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή