Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Καραμανλής και υπόθεση Παυλίδη: Αποθανέτω η ψυχή μου μετά του πολιτικού συστήματος

Γιατί ένας άνθρωπος που δήλωνε κουρασμένος μερικές εβδομάδες πριν παραμένει σε ενα όλο και πιο επικίνδυνο παιχνίδι; Οι λόγοι έχουν να κάνουν λιγότερο με πολιτικούς υπολογισμούς και περισσότερο με ψυχολογικούς παράγοντες. Ή μήπως με κάποια οικονομικά συμβόλαια που θέλουν το χρόνο τους;Η μη παραπομπή του Αρ. Παυλίδη στη Δικαιοσύνη αποτελεί τη χαριστική βολή στην εικόνα του Κ. Καραμανλή και της σεμνής και ταπεινής διακυβέρνησης που ο ίδιος είχε επαγγελθεί. Το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να αποφύγει την παραπομπή του βουλευτή αρ. 151 της ΝΔ και τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν, εκβιάζοντας με πρόωρες εκλογές, στις οποίες δεκάδες από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.

Τα 8 λευκά-παρών ψηφοδέλτια καθώς και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού συνιστούν μια σοβαρή πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Το κόμμα και ο πρωθυπουργός που εκλέχθηκαν με σημαία “τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά” εμφανίζονται τώρα να κουκουλώνουν ένα ακόμη σκάνδαλο για το οποίο η κοινή γνώμη ζητούσε πραγματική κάθαρση, απλώς και μόνο για να διατηρηθούν στην εξουσία. Η πολιτική της “σεμνότητας και ταπεινότητας” αποδεικνύεται μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι μετά από μια πολύμηνη αμφιταλάντευση για το αν θα έπρεπε να επιδιώξει μια αξιοπρεπή ήττα μέσα από εκλογές, που ίσως έδιναν κάποια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία για όσο καιρό ακόμη αντέξει. Το μόνο ουσιαστικό όπλο που διαθέτει είναι η υποστήριξη των “νταβατζήδων”, για τους οποίους μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανανέωσε τα ειδικά φορολογικά προνόμια που οι βαρώνοι των ΜΜΕ δεν απολαμβάνουν ούτε στις πιο υπανάπτυκτες μπανανίες της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει να κυβερνά για κάποιο διάστημα, όμηρος όχι μόνο των νταβατζήδων αλλά των υπόλοιπων σκανδάλων και του κ. Παυλίδη: στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Αιγαίου άφησε σαφείς αιχμές για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Απο την στιγμή που δεν παραπέμφθηκε, ο κ. Παυλίδης δεν θα ανοίξει το στόμα του για άλλα σκάνδαλα, αλλά προφανώς θα εμμείνει στην απόφασή του να μην παραιτηθεί. Το αντίθετο θα φάνταζε άλλωστε σαν μια στημένη υπόθεση, δεν σε παραπέμπω-μου αδειάζεις την γωνιά. Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα στηρίζεται απο εδω και στο εξής σε γερά θεμέλια: Παυλίδης, Κουκοδήμος και πάει λέγοντας…

Παραμένει ερωτηματικό γιατί μένει στο παιχνίδι ένας άνθρωπος που δήλωνε κουρασμένος μερικές εβδομάδες πριν. Πρόκειται προφανώς για αιτίες που έχουν να κάνουν λιγότερο με πολιτικούς υπολογισμούς και περισσότερο με ψυχολογικούς παράγοντες. (Ή μήπως με κάποια οικονομικά συμβόλαια που θέλουν το χρόνο τους;).

Γιατί από πολιτική άποψη, οι ερχόμενοι μήνες δεν προμηνύουν τίποτα καλό: οι πρώτες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, που στην Ελλάδα θα γινουν αισθητές το φθινόπωρο, κάνουν την κοινωνική κατάσταση εκρηκτική. Για κάποιο, άγνωστο ακόμη, λόγο ή απλώς επειδή ως συνήθως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους, ο Καραμανλής ο νεότερος θέλει να παρασύρει στην πτώση του ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που έστησε ο θείος του μετά το 1974.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου