Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Δια χειρός Καραμανλή η κοινοβουλευτική εκτροπή

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το χθεσινό αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής φέρει την σφραγίδα του Καραμανλή. Ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής αιφνιδιάστηκε: όπως φαίνεται από την φωτοτυπία , το προεδρείο είχε εκδόσει το πρόγραμμα των εργασιών του Σώματος για την επόμενη εβδομάδα. Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου
Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι γιατί ο κ.Καραμανλής αποφάσισε να κλείσει την Βουλή νύχτα, γεγονός που ισοδυναμεί με την άρον-άρον παραγραφή όλων των σκανδάλων της περιόδου 2004-2007. Μια πρώτη ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμενόταν τις επόμενες ημέρες ν’ αποστείλει στη Βουλή το φάκελο της υπόθεσης εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote επειδή η έρευνα που διενήργησε προσέκρουσε σε ευθύνες υψηλά ισταμένων πολιτικών προσώπων.
Μια παράλληλη ερμηνεία αφορούσε το σκάνδαλο Siemens, καθώς χθες απορρίφθηκε από τον ανακριτή το αίτημα των κατηγορούμενων για ολιγοήμερη αναβολή για τις απολογίες τους. Θα απολογηθούν κανονικά στις 12 Μαίου και πιθανώς να άνοιγαν το στόμα τους για πρόσωπα της κυβέρνησης ξεκινώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην Βουλή.. Αλλά το σκάνδαλο Siemens περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική του συμψηφισμού
Γενικότερα, η αναζωπύρωση της συζήτησης για το ένα ή το άλλο σκάνδαλο σίγουρα θα έβλαπτε το κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει των ευρωκλογών. Ομως ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται: το πολιτικό κόστος της χθεσινής θεσμικής εκτροπής είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα ακόμη σκάνδαλο, από τα δεκάδες της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.
Είτε λοιπόν ο πρωθυπουργός επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει μια πολιτική εξέλιξη που μόνο ο ίδιος και το στενό περιβάλλον του γνωρίζει. Ειτε, έχοντας εξασφαλίσει όλο το προηγούμενο διάστημα την αμέριστη υποστήριξη των "νταβατζήδων" δεν υπολογίζει πλέον ούτε σέβεται κανέναν από τους θεσμούς της χώρας αλλά ασκεί εξουσία με βάση την ψυχολογία, την κούραση της στιγμής ή συγκυριακούς υπολογισμούς: δεν αποκλείεται καθόλου η χθεσινή ενέργεια να θέλει να τονώσει την αποφασιστικότητα του “καταλληλότερου” στις δημοσκοπήσεις ώστε οι Ευρωεκλογές να μετατραπούν σε προσωπική αντιπαράθεση Καραμανλή-Παπανδρέου ,κάτι που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες με τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Καραμανλής αποτελεί πλέον πρόβλημα για την Δημοκρατία. Το Κοινοβούλιο δεν είναι μαγαζί του για να το κλείνει και να το ανοίγει όποτε του καπνίσει. Κάποιος πρέπει να του θυμίσει ότι υπάρχει θέμα ηθικής αυτουργίας στην συγκάλυψη σκανδάλων και ότι τα Ειδικά Δικαστήρια δεν αφορούν ευθύνες μόνο υπουργών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου