Σάββατο 9 Μαΐου 2009

«Κόψτε μεροκάματα, όχι θέσεις εργασίας»

Τη μείωση των ωρών εργασίας ως μέσο αποφυγής απολύσεων προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη μίνι σύνοδο για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, ο πρόεδρος της Επιτροπής και η τρόικα της Ε.Ε. (η προεδρεύουσα Τσέχία, και οι Ισπανία και Σουηδία που έπονται στην προεδρία) κατέθεσαν δέκα προτάσεις προς τα κράτη - μέλη για την αποτροπή κύματος ανεργίας.«Πρέπει να πετύχουμε στον τομέα της εργασίας γιατί δεν μπορεί να οικοδομηθεί οικονομική ανάκαμψη στα θεμέλια της κοινωνικής κατάρρευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη λήξη της συνόδου.
«Μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στους νέους που είναι αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο στη δουλειά, μειώνοντας τις ώρες τους και χρησιμοποιώντας τον χρόνο που τους απομένει στην εκπαίδευση».
Αντιμέτωποι με το κύμα ανεργίας που διογκώνεται στην Ε.Ε., οι ηγέτες συζήτησαν σήμερα για το ακανθώδες ζήτημα της ανεργίας και τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης ενός προγράμματος δέκα βασικών σημείων. Μεταξύ άλλων συμφώνησαν στη βελτίωση του περιβάλλοντος ώστε να ευνοεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη, επενδύοντας στην έρευνα και στην υποδομή και περικόπτοντας τις διαχειριστικές δαπάνες.Επίσης οι ηγέτες συμφώνησαν πως θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι νέοι να ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις και η ένταξη σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης για τους μεγαλύτερους.

Οι άνεργοι στην Ε.Ε. ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια τον Μάρτιο- το 8,3% του εργατικού δυναμικού- και αναμένεται να φτάσει στο 10,9% το 2010, αγγίζοντας 26,5 εκατομμύρια πολίτες.

«Οι δράσεις των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων θα πρέπει να έχουν στόχο τη διατήρηση όσο γίνεται περισσοτέρων στις δουλειές τους», συμφώνησαν οι ηγέτες και κατέληξαν στο ότι «η προσωρινή τροποποίηση των ωρών εργασίας μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση για εταιρίες όλων των μεγεθών».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου