Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Αναγραφή θρεπτικών στοιχείων στα αγροτικά προϊόντα

Την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες όλων των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων - τροφίμων της περιεκτικότητας έξι θρεπτικών στοιχείων (της ενεργειακής αξίας (θερμίδες), των λιπαρών, των κορεσμένων λιπών, των υδατανθράκων, των σακχάρων και του αλατιού ανά 100 gr ή 100 ml προϊόντος σκοπεύει να καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επισήμανε η Επίτροπος για θέματα υγείας, Ανδρούλλα Βασιλείου, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Μαυρομάτη. Πάντως, όπως πρόσθεσε η κ. Βασιλείου, θα υπάρξουν εξαιρέσεις αναφορικά με ορισμένα παραδοσιακά εθνικά προϊόντα και για εκείνα που διατίθενται μέσω μικρών επιχειρήσεων και παραγωγών απευθείας στους τελικούς καταναλωτές.
Όσον αφορά στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, η νέα κοινοτική νομοθεσία θα παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μην υποχρεώνουν τους παραγωγούς τους σε υποχρεωτική παροχή στοιχείων ως προς το θρεπτικό τους περιεχόμενο.
Αναφερόμενη στο θέμα της διαφήμισης των προϊόντων διατροφής, η κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται κοινοτική κανόνες που να απαγορεύουν τη διαφήμιση τροφίμων για παιδιά. Ωστόσο, είπε, με την πρόσφατα εκδοθείσα κοινοτική Οδηγία για τα Οπτικοακουστικά Μέσα Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνονται οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων να εκπονήσουν κώδικες δεοντολογίας σχετικά με τη διαφήμιση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι για παιδιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου