Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

"Στόμιο" Φιλιατρών

Στόχος η δημιουργία περιαστικού άλσους«Πράσινο» συμβόλαιο για την προστασία και αναβάθμιση του «Στομίου» Φιλιατρών και τη δημιουργία περιαστικού πάρκου, έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει ο Δήμος Φιλιατρών και ο Σύλλογος «Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου», ενώ διαβεβαιώσεις ενεργού συμμετοχής έχουν δώσει οι Σύλλογοι «Όμιλος Φίλων Αγρίλη» και «Πυρσός».
Στόχοι του «πράσινου» συμβολαίου είναι: η ενοποίηση του ορεινού όγκου της Μάλης με το «Στόμιο» με τη δημιουργία μονοπατιού κατά μήκος του Φιλιατρινού ποταμού και τη διασύνδεση του περιαστικού πάρκου με τον παραθαλάσσιο ποδηλατόδρομο Στόμιο – Αγρίλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πράσινων διαδρόμων και διαδρομών, που θα συμβάλει στο να αναπτύξει όλη η περιοχή ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, η ανάπλαση του χώρου κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου και η λειτουργία ενιαίου πάρκου, ώστε να πάψει το Φιλιατρινό ποτάμι να είναι σκουπιδότοπος και στόχος επίδοξων καταπατητών, η δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα ενώνει το Στόμιο με τον Αγρίλη.

Για το μεγαλύτερο τμήμα του ποδηλατόδρομου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη με καθορισμό της αιγιαλίτιδας και παραλιακής ζώνης. Θα τοποθετηθεί αγωγός για την προστασία της περιοχής από τυχόν πυρκαγιά, θα δημιουργηθεί ένα απλό μονοπάτι νότια του ποταμού από το ύψος της γέφυρας μέχρι το «Στόμιο» και θα κατασκευαστούν ξύλινες γέφυρες, όπου χρειάζεται, θα γίνει επιλεκτική δενδροφύτευση, θα προστατευθούν όλα τα στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (που καταγράφονται στο ΦΕΚ 771/Β/5-12-1990), ενώ, τέλος θα παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση κατά χρήση, νομή και διαχείριση στο Δήμο Φιλιατρών, με το Δημόσιο να διατηρεί μόνο τη δασοτεχνική επιτήρηση.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης που έχει γίνει στο χώρο, είναι εντυπωσιακά, όπως άλλωστε θα παρατηρήσετε και στις φωτογραφίες. Όμως, απαιτείται η συσπείρωση όλων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Άγγελος Δημόπουλος, για την αξιοποίηση του χώρου. Ακολούθως, ο Δήμος Φιλιατρών θα συγκροτήσει ομάδα ειδικών, προκειμένου να καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους.
Μελέτη και εργασίες
Προς τούτο, οι «Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου ανέθεσαν την εκπόνηση μελέτης σε δασολόγο, που εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας και κατάφερε την ένταξή του σε σχέδιο δράσης του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η μελέτη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό φυλλάδιο, έχει επίσης εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών, την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν επεμβάσεις μικρής κλίμακας κατά μήκος της αγροτοδασικής έκτασης που οδηγεί στο «Στόμιο», πλήρως προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Προβλέπεται ο καθαρισμός της περιοχής από σκουπίδια και μπάζα, ο καθαρισμός του ποταμού, η απομάκρυνση των καλαμιών και των βάτων, η αφαίρεση των ξερών κλαδιών, καθώς και η αποκάλυψη των πλατάνων από τα αναρριχόμενα φυτά, η αποτύπωση μέρους της περιοχής και κατάθεση μελέτης στη Ν.Α. Μεσσηνίας για την προστασία της περιοχής από την υπερχείλιση των όμβριων υδάτων, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και κάδων απορριμμάτων, η τοποθέτηση ξύλινου προστατευτικού φράκτη, η προβολή της πηγής, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και απαγορευτικής πινακίδας για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών.
Παρεμβάσεις στην περιοχή
Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο και ως εναλλακτικός χώρος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Δήμου Φιλιατρών. «Με την παρέμβασή μας θα σταματήσει ο χώρος να λειτουργεί ως σκουπιδότοπος, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εικόνων και παραστάσεων στα παιδιά με ειδικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο Σύλλογος έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή από το 2007 με πολλές δράσεις και παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων: η παρουσίαση προγράμματος κομποστοποίησης στον Αγρίλη, με έγγραφο προς το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας για παρεμβάσεις σε αιγιαλό και παραλία στην περιοχή «Σανί», η παρουσίαση προγράμματος ανακύκλωσης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, η παρουσίαση κάδων κομποστοποίησης και ενεργών μικροοργανισμών στο Πνευματικό Κέντρο Γαργαλιάνων, η διάθεση ενημερωτικού υλικού σε όλη την Τριφυλία για την προστασία του περιβάλλοντος από την καύση των πλαστικών, καθώς και ο εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Στομίου από μέλη και φίλους του Συλλόγου



11 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ , ΟΜΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΣΥΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΙΟΥ << Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ >> ΔΝ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ .ΓΙΑΤΙ ? ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ . ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΕΛΑΜΠΕ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή η παρατήρηση σου φίλε Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TA TERASTIA DENDRA (( POYRNARIA )) TOY STOMIOY PROS TON AGIO HRISTOFORO GIATI TA EKOPSAN??AYTI TI DOYLIA KANI O SILOGOS ? KRIMA XALASAN TO TOPIO, MAS STENAXORISAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πρέπει οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να γίνονται κατόπιν μελέτης και ενταγμένες σε κάποιο σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά και επιπόλαια, γιατί τότε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα.
    Στο θέμα που αναφέρεσαι φίλε ανώνυμε συμφωνώ μαζί σου ότι αυτά τα τεράστια δένδρα θα έπρεπε να προστατεύονται και όχι να καταστρέφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ blog ΣΑΣ .......(( ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ)) ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ. ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΞΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ. ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ .ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΘΕΝΟ.ΜΗ ΤΑ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Δημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 21, 2009 12:04 pm Θέμα δημοσίευσης: ΣΤΟΜΙΟ: Σκέψεις αναγνώστη για το Στόμιο» Από το Φιλιατρά Forum
    Υπάρχουν κάποιες περιοχές στα Φιλιατρά μοναδικού κάλλους και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πανέμορφο τοπίο που δημιούργησε η φύση στον χώρο του Στόμιου.
    Η φυσική βλάστηση και γενικότερα το όλο ανάγλυφο της περιοχής εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, παρόλο που θα ταλαιπωρηθεί για να το περπατήσει.
    Σε αυτό ακριβώς θέλω να αναφερθώ, θεωρώ ότι, κατόπιν μελέτης των ειδικών πάντα θα έπρεπε να γίνουν κάποια έργα τα οποία και θα σέβονται το περιβάλλον αλλά παράλληλα θα διευκολύνουν τον περιηγητή να θαυμάσει και να ζήσει για λίγο αυτό το υπέροχο και σπάνιο τοπίο.
    Το Στόμιο δεν είναι μόνο η θαυμάσια παραλία που όλοι γνωρίζουμε, είναι και ο περιβάλον χώρος.Ο συνδυασμός αυτών των δύο, είναι μοναδικός!
    Θα μπορούσε θαυμάσια να μετατραπεί σε ένα υπέροχο Βοτανικό Κήπο που εκτός των άλλων θα γίνει και πόλος έλξης για αυτούς που αναζητούν αυτήν ακριβώς την μοναδικότητα.
    Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και έχουν δεί πολλά τα μάτια μας και αναφέρομαι στους κερδοσκόπους αετονύχηδες, απαραίτητο είναι να προστατευθεί η αναφερόμενη περιοχή γιατί σίγουρα κάποια αρπακτικά την καλοβλέπουν...
    Να μια αναξιοποίητη πηγή αειφόρου και οικολογικής ανάπτυξης.
    Ας μην περιμένουμε κάποιον που θα εκμεταλλευτεί αυτή την μοναδική ομορφιά για να δημιουργήσει εκεί εγκαταστάσεις, απαγορευμένες βέβαια για μας τους ντόπιους, γιατί σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος...

    Ενας Φιλιατρινός.

    11 Μάϊος 2009 11:04 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΟΨΕ Ο ΣΥΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .ΞΕΝΟΙ ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμο:
    Αφού είναι έτσι τότε θα πρέπει να υποβληθούν μηνύσεις και να γίνει καταγγελία στο Δασαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολοι οι φίλοι του Στόμιου και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι απατεώνες καιροφυλακτούν να επωφεληθούν, καταστρέφοντας εν ονόματι μιας θολής «αξιοποιήσης» ότι η φύση αιώνες τώρα έχει δημιουργήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πηγεναι μια βολτα μεχρι το στομιο αξιζει να δειςτην οικολογικη καταστροφη που γινετε .εχουν κοπει τεραστια μεγαλα δενδρα ηλικιας πανω απο εκατο χρονω, και ολα αυτα για μερικες χιλιαδες ευρω,,,,καποιοι συλογοι, λεει, απο αλλα μερη ενδιαφεροντε για το στομιο, οψιμο ενιαφερον,,,. κριμα γιατι και ο αλκης εχει μεγαλωση εκει κατω ..... και αν ειναι να γινη κατι να γινη απο τους εδω συλογους οχι απο τους καλαματιανους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Σύλλογος του Στόμιου θα πρέπει να υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν αρκούν μόνο οι καταγγελίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή