Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ανοίγει εκ νέου ο διάλογος για την παιδεία

Τη Δευτέρα πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το «νέο Λύκειο», το οποίο προβλέπει συρρίκνωση του διδακτικού έτους με αύξηση των ωρών του ημερήσιου προγράμματος, επιλογή κατεύθυνσης από την Α’ Λυκείου βάσει των ενδιαφερόντων του μαθητή και «τεστ» σε σχολικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Η Διατμηματική Επιτροπή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου απέστειλε χθες στα μέλη του Συμβουλίου τις προτάσεις της για τη δομή του αναμορφωμένου Λυκείου, την αξιολόγηση των μαθητών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα, η Διατμηματική Επιτροπή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προτείνει τη μείωση του σχολικού έτους, από τις 31 εβδομάδες που είναι τώρα σε 25, με τη διεύρυνση, ωστόσο, του σχολικού χρόνου, δηλαδή του ωρολόγιου προγράμματος. Προτείνει επίσης τη δίωρη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων και την εισαγωγή της «Ζώνης Πολιτισμού».

Η επιλογή κατεύθυνσης από τους μαθητές θα γίνεται από την εισαγωγή τους στο Λύκειο, με μαθήματα επιλογής από την Α' τάξη και δύο κύκλους σπουδών Β' και τρεις στη Γ' τάξη, σύμφωνα με την πρόταση αυτή. Τέλος, προτείνεται η αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών με διαγνωστικά τεστ όχι μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας αλλά και σε περιφερειακό, νομαρχιακό ή εθνικό επίπεδο.

Στόχος του «νέου Λυκείου» σύμφωνα με τη Διατμηματική Επιτροπή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα πρέπει να είναι η εδραίωση του αυτοτελούς μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου και ο περιορισμός της παραπαιδείας, καθώς και ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη. Πρωταρχικός στόχος δε θα είναι και η επιλογή κατεύθυνσης από τους μαθητές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους.

Στα δημοτικό το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από την Ε’ Τάξη του Δημοτικού προανήγγειλε μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπους», ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών θα είανι και ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα.

«Είναι καλό να ξεκινά από πολύ νωρίς, από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού», δηλώνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εστιάζει στην ανάγκη να είναι ειδικά επιμορφωμένοι οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν να διδάξουν στα παιδιά το σεξ.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας δηλώνει «Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι αλήθεια ότι απουσιάζει από τα ελληνικά σχολεία και πρέπει να φροντίσουμε για την προώθησή του. Και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και χωρίς προκαταλήψεις γιατί αφορά σε μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις, που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία. Πρόκειται για ένα καίριο θέμα και για τους μαθητές και για τους γονείς τους».

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου