Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Οπτικοποιώντας τα βασανιστήρια με Lego


Ένας μπλόγκερ, με το ψευδώνυμο Legofesto, αποφασισμένος να μην ξεχαστεί το θέμα των βασανιστηρίων στα οποία προέβησαν οι ΗΠΑ στον πόλεμό τους «κατά της τρομοκρατίας», ξεκίνησε μια ιδιότυπη καμπάνια υπενθύμισης, αναπαριστώντας τις πρακτικές στις οποίες κατέφυγαν οι Αμερικανοί και οι συνεργάτες τους, με φιγούρες Lego.
«Ο χρήστης του Flickr Legofesto, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, μπούχτισε από τη στάση των ΜΜΕ να μη δημοσιεύουν εικόνες βασανιστηρίων εξαιτίας του σοκαριστικού περιεχόμενού τους», όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο. Έτσι, ο μπλόγκερ άρχισε να φτιάχνει αναπαραστάσεις των όσων διαδραματίστηκαν εις βάρος ανακρινόμενων, βασισμένος σε φωτογραφίες και μαρτυρίες κρατουμένων κυρίως της φυλακής Abu Ghraib.

Η χρήση παιδικών παιχνιδιών ταυτόχρονα αμβλύνει την εικόνα αλλά και τρομοκρατεί, και πολλές από αυτές τις εικόνες έχουν συγκεντρώσει ήδη χιλιάδες προβολές. O Legofesto αναφέρει στο ιστολόγιό ότι είναι «εθισμένος στην πολιτική και στον εντοπισμό ειδήσεων, με μια εμμονή για τα Lego και άλλα παιχνίδια».
Ο Legofesto έχει επίσης προβεί στην αναπαράσταση κι άλλων γεγονότων της επικαιρότητας, όπως το θάνατο του Ian Tomlinson στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της G20, το βιασμό και δολοφονία της 14χρονης Ιρακινής από Αμερικανούς στρατιώτες Νέο παράθυρο, τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο.
Δείτε το blog του Legofesto και τη σελίδα του στο Flickr

Πηγή: The New York Times, legofesto.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου