Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Σε συναγερμό ολόκληρος ο κόσμος


Σε 13 χώρες και τρεις ηπείρους έχει εμφανιστεί πλέον ο Η1Ν1, ενώ το Μεξικό θα είναι «νεκρή χώρα» για πέντε ημέρες
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Συναγερμός έχει σημάνει στον πλανήτη για το ενδεχόμενο πανδημίας της γρίπης των χοίρων, της «νέας γρίπης» όπως την αποκαλούν πολλοί ειδικοί, ώστε να την αποσυνδέσουν από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος που θεωρείται ακίνδυνη. Δυστυχώς, ο ιός πλέον μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και σε χώρες εκτός Μεξικού απ΄ όπου ξεκίνησε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έλαβε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής, ωστόσο δεν προχώρησε ως την απαγόρευση των πτήσεων από και προς το Μεξικό, όπως ζήτησε η Γαλλία στη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ που έγινε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Κατά του κλεισίματος των συνόρων με το Μεξικό ετάχθη και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το σχετικό αίτημα Ρεπουμπλικανών.
Ως χθες είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου και επικίνδυνου στελέχους Η1Ν1 του ιού σε 13 χώρες, τελευταίες εκ των οποίων ήταν η Ελβετία, η Αυστρία, η Δανία και το Χονγκ Κονγκ, όπου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ασία.

Στη Γερμανία το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση μετάδοσης της γρίπης των χοίρων εντός της χώρας από άνθρωπο σε άνθρωπο: ασθενής ήταν (διότι, ευτυχώς, ανέρρωσε πλήρως) μία γυναίκα από τη Βαυαρία η οποία δεν είχε ταξιδέψει προσφάτως στο Μεξικό. Ηρθε όμως σε επαφή με ένα άτομο που ασθένησε στη Γερμανία έπειτα από ταξίδι στη χώρα αυτή.

Στην Πολωνία ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, το οποίο πριν από λίγες ημέρες επίσης επέστρεψε από ταξίδι στο Μεξικό, νοσηλεύεται στο Βρόκλαβ με συμπτώματα που προσομοιάζουν σε αυτά της γρίπης των χοίρων.

Η δημόσια ζωή έχει νεκρώσει στο Μεξικό. Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν για πέντε ημέρες οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του φονικού στελέχους του ιού. Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αρχίζει να μειώνεται.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΥγείαςΧοσέ Ανχελ Κόρντοβα, στα δημόσια νοσοκομεία εισήχθησαν την Πέμπτη 46 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης, έναντι 212 στις 20 Απριλίου.

«Αυτό είναι ενθαρρυντικό»είπε. Το Μεξικό έχει αναφέρει 176 ύποπτους θανάτους από το νέο, μεταλλαγμένο και προς το παρόν ενδεχομένως θανατηφόρο στέλεχος του ιού Η1Ν1. Το κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ αφορά ταξιδιώτη από το Μεξικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Μεξικού έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ (141 κρούσματα). Για να αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση της γρίπης έχουν κλείσει περίπου 300 σχολεία σε 19 Πολιτείες.

Πάντως σχεδόν όλες οι περιπτώσεις εκτός Μεξικού είναι ελαφρές και ελάχιστοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσοκομειακή θεραπεία. Το μόνο κρούσμα θανάτου εκτός Μεξικού ήταν ένα μωρό 23 μηνών που πέθανε στο Τέξας, όπου όμως είχε ταξιδέψει από την Πόλη του Μεξικού.

Εκτός από το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ επιβεβαιωμένα κρούσματα νέα γρίπης έχουν καταγραφεί στον Καναδά (35 κρούσματα), στην Ισπανία (13), στη Βρετανία (οκτώ), στη Νέα Ζηλανδία (τρία), στο Ισραήλ (δύο) και από ένα σε Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία, Δανία και Χονγκ Κονγκ.

Φόβους ότι ίσως η γρίπη των χοίρων έχει ήδη φθάσει στη Γαλλία εξέφρασε η γαλλίδα υπουργός ΥγείαςΡοζλίν Μπασλό.

«Η γρίπη κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται και στη Γαλλία, ακόμη και αν ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα»τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, χώρα όπου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την επιδημία που μεταφέρθηκε από το γειτονικό Μεξικό, οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα δαπανήσουν 251 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν 13 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις αντι-ιικών φαρμάκων και θα στείλουν 400.000 δόσεις στο Μεξικό. Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμαδιαθέτει αποθέματα περίπου 50 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικών φαρμάκων.

Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, απαγόρευσαν ή επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και συναφών προϊόντων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από τους χοίρους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου