Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Ευρωπαϊκό SOS για την ελληνική οικονομία

Την Δευτέρα 4 Μαΐου αναμένεται το SOS της Κομισιόν για το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρώπης, το χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ ενώ η ανάπτυξη θα σημειώσει υποχώρηση πάνω από 0,5%. Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι χειρότερες από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της 19ης Ιανουαρίου.
Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν, που θα παρουσιάσει μεθαύριο ο ίδιος ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, εμφανίζουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στις εκτιμήσεις της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε στις Βρυξέλλες. Το δημόσιο χρέος έχει, στην κυριολεξία, εκτιναχθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ, έναντι της πρόβλεψης της Ελλάδας για 96,1% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με συνεχείς αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η κυβέρνηση, στο πρόγραμμα σταθερότητας, είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1,1 % για το 2009 και μάλιστα επέμενε ότι το 0,2 % της Επιτροπής είναι λανθασμένο και η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη. Δυστυχώς, αναμένεται ότι το 0,2% της Κομισιόν θα είναι ακόμη χαμηλότερο, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα στη ζώνη της οικονομικής ύφεσης.

Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα μεγάλη πίεση από πλευράς ΕΕ και μάλιστα την επόμενη των ευρωεκλογών. Ενώ σε άλλες χώρες στηρίζεται η ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής χαλάρωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να πράξει ακριβώς το αντίθετο, με την επιβολή νέων φόρων και την περικοπή μισθών. Μάλιστα, η Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει την πίεση ζητώντας και νέα αναθεώρηση του Ασφαλιστικού, καθώς αυτό θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους.

Στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης του 2009, αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας το 2010. Για την Ελλάδα, οι οικονομικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει την υπόλοιπη ευρωζώνη, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της, το οποίο την υποχρεώνει σε περιοριστικά αντί για αναπτυξιακά μέτρα.

Πηγές: ΤΑ ΝΕΑ, Ελευθεροτυπία
Φωτογραφία: skai.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου