Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

E.E: Στη χειρότερη ύφεση από το β΄ παγκόσμιο πόλεμο

"Μαύρες" οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Οικονομία βρίσκεται στην χειρότερη ύφεση από το β΄ παγκόσμιο πόλεμο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Οικονομία με την ανάπτυξη να αναμένεται να ανακάμψει οριακά από το β΄ εξάμηνο του 2010, ενώ για την Ελλάδα βλέπει συρρίκνωση της οικονομίας και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,1%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις τελευταίες τις εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 4% το τρέχον έτος και κατά 0,1% το επόμενο έτος.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2009 και στο 1,2% το 2010, ενώ στα κράτη μέλη της ΕΕ ο πληθωρισμός αναμένεται στο 0,9% το 2009 και στο 1,3% το 2010.
"Η Ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στην βαθύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου" επισήμανε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joaquin Almunia.
"Ωστόσο τα φιλόδοξα μέτρα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες αναμένεται να συγκρατήσουν την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το έτος και να επιτρέψουν μία ανάκαμψη για το επόμενο έτος" επισήμανε ο επίτροπος.
Σημειώνεται πως στις προγενέστερες εκτιμήσεις της η επιτροπή προέβλεπε συρρίκνωση 1,9% για το 2009 και ανάπτυξη 0,4% το 2010.
Επίσης η Κομισιόν προβλέπει πως σημαντική αύξηση της ανεργίας στο 9,5% το 2009 και στο 11,5% του εργατικού δυναμικού το 2010. Το 2008 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,5%.
Συνεχίζοντας ο επίτροπος Almunia προειδοποίησε πως για να έχουμε ανάκαμψη το του 2010 η Ε.Ε. θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα των τοξικών assets των τραπεζών.
" Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών και να προσφέρουμε κεφαλαιακή ενίσχυση σε αυτές όταν είναι απαραίτητο" επισήμανε ο κ. Almunia.
Επίσης για την Ευρώπη των 27 η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση 4% το 2009 και 0,1% το 2010, ενώ στις προγενέστερες εκτιμήσει προέβλεπε συρρίκνωση 1,8% το 2009 και ανάπτυξη 0,5% το 2010
ΕΛΛΑΔΑ
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,9% φέτος με το δημοσιονομικό έλλειμμα να προβλέπεται στο 5,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), είπε η Κομισιόν την Δευτέρα.
Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ πριν το τέλος του 2010, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για νομισματικά θέματα Joaquin Almunia.
"Συνεχίζω να θεωρώ ότι, λόγω των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας, μία διόρθωση στο θέμα του ελλείμματος θα πρέπει να γίνει πριν το τέλος 2010", ανέφερε ο κ. Almunia μετά τη δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν.
"Η οικονομική δραστηριότητα (στην Ελλάδα) αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί", είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις για τις οικονομίες της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της.
"Αν και θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητική το 2009 για πρώτη φορά από το 1993", πρόσθεσε η Επιτροπή.
Γ.Παπαθανασίου:"Θα κάνουμε προσαρμογές αν χρειαστεί"
Με αφορμή τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις εαρινές προβλέψεις της, προχώρησε για μια ακόμα φορά σε αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των προηγούμενων προβλέψεων της για την πορεία όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, αν και προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει και αυτή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,9% το 2009, δείχνει ισχυρότερες αντοχές από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου κατά μέσο όρο προβλέπεται ανάπτυξη -4%. Η διαφορά πρόβλεψης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (-0,9%) και της Ελλάδας (1,1%) εξηγεί και τις διαφορές των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Ωστόσο, οι νεότερες προβλέψεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα μέτρα για την τόνωση του οικοδομικού κλάδου, της αγοράς αυτοκινήτου και της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει, θα αξιολογήσει τον Ιούνιο την πορεία της οικονομίας και αν χρειασθεί θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Στο επόμενο διάστημα κρίνεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ασφαλείς προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Κρίνεται η δυνατότητα μας να στηρίξουμε αποτελεσματικά τους πολίτες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Αυτό είναι το διακύβευμα που καλούμαστε να κερδίσουμε.
Οι περιστάσεις απαιτούν ειλικρίνεια, συναίνεση, ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να αναλωνόμαστε σε τυφλές κομματικές συγκρούσεις και να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και στηρίζει τους πολίτες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, αν απαιτηθεί. Λέμε όλη την αλήθεια και είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε βάζοντας το εθνικό πάνω από το οποιαδήποτε άλλο συμφέρον".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου