Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Οι κερδισμένοι και χαμένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι πολίτες βάζουν το χέρι στην τσέπη και μετρούν κέρδη και ζημίες: αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι και χαμηλόμισθοι εισπράττουν ενισχύσεις και αυξημένα επιδόματα. Από την άλλη μεριά, δημόσιοι υπάλληλοι και υψηλόμισθοι μετρούν απώλειες.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι του δημόσιου τομέα θα λάβουν εντός Μαΐου ενισχύσεις 300, 500 και 700 ευρώ, ενώ θα καταβληθούν αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ, αναδρομικά.

Στους αγρότες θα αρχίσει η καταβολή των ενισχύσεων από τα 500 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση: οι ενισχύσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 1.000 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς, 2.500 ευρώ στους παραγωγούς καλαμποκιού και φτάνουν έως και 5.000 ευρώ για το βαμβάκι.

Αυξημένα επιδόματα αυξάνουν από την 1η Μαΐου οι άνεργοι του ΟΑΕΔ, ενώ τουλάχιστον 20 χιλιάδες άνεργοι εγγεγραμμένοι θα απορροφηθούν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με διάφορες συμβάσεις.

Υπάρχουν όμως και οι χαμένοι: η κυβέρνηση παγώνει τους μισθούς άνω των 1.700 ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ προετοιμάζει την απαγόρευση της δεύτερης δουλειάς στα στελέχη του δημόσιου τομέα με απολαβές άνω των 6.500 ευρώ.

Παράλληλα, αλλάζει ο φορολογικός συντελεστής για 59 χιλιάδες φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 75 χιλιάδων ευρώ, ενώ ανοικτό είναι ακόμα το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς για 130 χιλιάδες φορολογούμενους με συνολικό ετήσιο εισόδημα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ.

Στους χαμένους ανήκουν επίσης εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. εφόσον τελικά αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ περίπου οι μισοί Έλληνες θα πληρώσουν αυξημένα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Newsroom ΔΟΛ

Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου