Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

"Αλάνια του Νέδοντα"

Εκδηλώσεις για τους λιμενεργάτες του ΄34«Η μνήμη κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» ανέφερε ένα από τα φυλλάδια που μοίραζαν στους διερχόμενους της Αριστομένους τα μέλη της οργάνωσης «Αλάνια του Νέδοντα», χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ως ημέρα ταξικής μνήμης. Ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη των Καλαματιανών λιμενεργατών οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τις σφαίρες των τότε δυνάμεων καταστολής στις 9 Μαΐου 1934, αρνούμενοι να δεχτούν τη λειτουργία μηχανήματος που θα άδειαζε το σιτάρι από τα αμπάρια των πλοίων, αντί να το κάνουν οι ίδιοι χειρωνακτικά.
Τα μέλη της οργάνωσης διοργάνωσαν συναυλία χιπ χοπ στο βόρειο μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας και μετά το πέρας της έκαναν πορεία προς το λιμάνι, για να καταλήξουν στους παλιούς κυλινδρόμυλους, εκεί όπου πριν από 75 χρόνια το έδαφος ποτίστηκε με το αίμα των νεκρών λιμενεργατών και των πολλών τραυματιών. Στο χώρο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα και ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η εξέγερση του 1934, η κοινωνική εξέγερση και οι επερχόμενες εξεγέρσεις» και θα ακολουθούσε ρεμπέτικη βραδιά.
Το γραπτό κείμενο που μοίραζαν τα μέλη της ομάδας είχε αναφορές στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη και τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη, στην επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι η συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά και στην επέτειο της 9ης Μαΐου.

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για την ημέρα του 1934, οπότε 7 εργάτες και μία γυναίκα, ιδιοκτήτρια περιπτέρου, δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας στο λιμάνι της Καλαμάτας. Αιτήματά τους να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός τους και να αυξηθεί ο μισθός των λιμενεργατών.
«Απέναντι στην ωμή και απροκάλυπτη βία που υφίστανται οι εργατικοί αγώνες από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και απέναντι στη συγκαλυμμένη, ύπουλη δραστηριότητα των απεργοσπαστικών μηχανισμών και τα διεφθαρμένα, κομματικοποιημένα, εργοδοτικά και ξεπουλημένα συνδικάτα…
Απέναντι στους εργατοπατέρες που είναι συνένοχοι για τη διαιώνιση της ανελευθερίας και της καθυπόταξης του εργατικού κινήματος σε μια λογική μερικών, άνευρων και ανώφελων διεκδικήσεων που δυσχεραίνουν, εντέλει, τη θέση των εργαζομένων…
Απέναντι στις επισφαλείς και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στη μερική απασχόληση, στα βαρέα ένσημα που γίνονται μεικτά, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη λαίλαπα των απολύσεων, την εργοδοτική τρομοκρατία και παρανομία...
Η μνήμη των ταξικών αγώνων είναι εργαλείο στα μονοπάτια ελευθερίας που αναζητούμε μέσα από τον καθημερινό, αδιαμεσολάβητο και αδιάλλακτο αγώνα που διεξάγουμε απέναντι στο σκάρτο κόσμο των αφεντικών και των κρατών. Δεν ξεχνάμε όσους αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση» ανέφερε το κείμενο.

«Δεν ήρθαμε για να
σπάσουμε καταστήματα»
Η δημοσιοποίηση των προθέσεών τους για τη συγκέντρωση στο βόρειο μέρος της κεντρικής πλατείας προκάλεσε έντονο κλίμα ανασφάλειας στους καταστηματάρχες της οδού Αριστομένους, το οποίο μεγάλωσε με τη διασπορά φημών ότι οι συγκεντρωμένοι θα σπάσουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.
Τα δικά της μέτρα είχε λάβει από την πλευρά της η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, που είχε ήδη κινητοποιηθεί και διμοιρίες υποστήριξης είχαν παραταχθεί στο τμήμα της Αριστομένους από το Δημαρχείο έως την Εθνική Τράπεζα.
Οι συγκεντρωμένοι προκλήθηκαν από δύο νεαρούς μέλη άλλης οργάνωσης, αλλά δε δόθηκε διάσταση στο περιστατικό. Λίγο αργότερα, από τη μικροφωνική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί, τονίστηκε ότι στόχος της παρουσίας τους δεν ήταν να σπάσουν τα καταστήματα και να προξενήσουν ζημιές, αλλά να θυμίσουν τα όσα συνέβησαν πριν από 75 χρόνια.





6 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΡΧΗΝ: Εχει καιρό να γίνει κάτι στην Καλαμάτα ...νομίζω από την αντιφασιστική το 2004(?). Πόσο μάλλον για την εξέγερση των λιμεργατών δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι, όχι μόνο από πολιτικές ομάδες και οργανώσεις αλλά και από τον δήμο κτλ.
    1) Αυτοι που δημιούργησαν κλίμα ότι θα γίνουν επισόδια κτλ ήταν Χρυσαυγίτες που τις προηγούμενες μέρες μοίραζαν κείμενα ότι θα ρθουν οι αναρχικοί από άλλες πόλεις και θα τα κάνουν λίμπα κτλ. επίσης έλεγαν πως θα σταθούν στο πλευρό των καταστηματαρχών να τους βοηθίσουν να προστατέψουν τις περιουσίες τους.
    2) Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν 2 μετανάστες και έναν υπάλληλο του ΟΣΕ αφού το ίδιο βράδυ έκαναν περατζάδα μπας και πετύχουν κόσμο που θα έφευγε με το τρένο από την εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ. Προφανώς επειδή δεν πέτυχαν κανέναν και επειδή δεν είχαν την οργανοτικότητα να πάνε στους Μύλους όπου βρίσκονταν 100 άτομα, χτύπησαν με σιδηρολοστούς 2 μικροπωλητές στο σταθμό, μόνο και μόνο επειδή ήταν μετανάστες και τον υπάλληλο στα τρένα που προσπάθησε να μην τους επιτρέψει να μπούνε μέσα και να χτυπήσουν κόσμο.
    3) Την επόμενη μέρα, σε παρέμβαση ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, χτύπησαν με λοστούς 3 πιτσιρικάδες που βρίσκονταν στο χώρο από νωρίτερα.

    Ο Καλαματιανός λαός δέχτηκε την εκδήλωση Μνήμης για τις 9 Μάη του 34, με εντυπωσιασμό και ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγος ο κόσμος που δεν γνώριζε τίποτα για τα γεγονότα της εξέγερσης. Ο Καλαματιανός λαός είναι αυτός που πρέπει να εναντιωθεί στους τραμπούκους της Χρυσής Ακτής και των άνανδρων επιθεσεών τους σε πιτσιρικάδες, μετανάστες και απλούς πολίτες.

    Μπράβο στην ομάδα Αλάνια του Νέδοντα. Τέτοιες κινήσεις είναι σημαντικές ....να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δήθεν προοδευτικοί πολιτικοί σχηματισμοί ενδιαφέρονται για τα κουκιά τους και όχι για την ανάδειξη των ιστορικών εκείνων γεγονότων που οι ελεύθεροι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν και πάλεψαν. Ισως γιατί δεν ήταν ελεγχόμενοι από τους προκατόχους τους. Σχετικά με αυτό το θέμα επισυνάπτω το παρακάτω κείμενο:
    «Όπως αναφέρεται και στο συνημμένο αρχείο, και μπράβο στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που το παραθέτει, η μοναδική οργανωμένη πολιτική δύναμη που πήρε μέρος στα γεγονότα ήταν οι Τροτσκιστές του ΚΟΜΛΕΑ (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης), που εκείνη την εποχή ήταν γνωστοί και ως αρχειομαρξιστές. Το ΚΟΜΛΕΑ ήταν μια μεγάλη προλεταριακή επαναστατική οργάνωση, με 2.500 μαχητικότατα εργατικά μέλη, που είχε υπό τον έλεγχό της 50 εργατικά σωματεία (στην Καλαμάτα για ένα διάστημα ήταν πλειοψηφία στο τοπικό εργατικό κέντρο), καθώς και τα 3 προλεταριακά κινήματα της εποχής: Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου, Φυματικών και Ανέργων.
    Η πραγματική ιστορία αυτής της οργάνωσης, που θα έπρεπε να ήταν καύχημα για το ελληνικό εργατικό κίνημα, κατασυκοφαντήθηκε και θάφτηκε για δεκαετίες από το σταλινισμό, αλλά δυστυχώς και από αρκετούς αυτοαπακαλούμενους "επαναστάτες". Άλλωστε, τα καλύτερα τροτσκιστικά στελέχη του εργατικού κινήματος, που προέρχονταν όλα από αυτή την οργάνωση, δολοφονήθηκαν από την ΟΠΛΑ το 1944 - γύρω στα 100 άτομα.
    Ας είναι. Η αλήθεια στο τέλος πάντα νικάει.
    Πληροφορίες για την εξέγερση της Καλαμάτας υπάρχουν και στην μπροσούρα του Λουκά Καρλιάφτη "Η ίδρυση της ΚΟΜΛΕΑ".»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαράλαμπε υπάρχει κάπου δικτυακά η μπροσούρα του Καρλιάφτη??? Αν ναι, ανεβασε το αν δεν σου είναι κόπος.
    Εγώ παραθέτω μια άλλη μαρτυρία ...του Μπάρμπα Γιάννη του Ταμτάκου, μιας και αναφέρθηκες για τους τροτσιστές και τους κομμουνιστές - διεθνιστές που δεν ήταν στο κόμμα. Το 1924-29: αρχειομαρξιστής. Μετά τροτσιστής και μετά αναρχικός.

    http://www.youtube.com/watch?v=IVyxAjQV9tc

    http://www.youtube.com/watch?v=KyigW9AYrS0&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=FaIsBTa01ZE&feature=related

    Κώστας (όχι ο PYLOS) ...από Chameleonta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Χαμαιλέοντα
    Εκανα μιά προσπάθεια αλλά δεν βρήκα τίποτα.
    θα ξαναπροσπαθήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την είδες την συνέντευξη του Μπάρμπα Γιάννη?

    Κώστας (όχι ο PYLOS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και βέβαια την είδα. Καταπληκτικός Ανθρωπος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή