Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Δριμεία κριτική Δασκαλόπουλου για τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα

Αιχμηρή παρέμβαση για το πολιτικό σύστημα έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η μεταπολιτευτική δημοκρατία έχει στομώσει, αν εμείς δεν αλλάξουμε αυτοβούλως, δεν έχουμε μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωινής, κλειστής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στο πολιτικό σύστημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αρκείται στην παθητική εκπροσώπηση της κοινωνίας έχοντας ουσιαστικά απεμπολήσει τον καθοδηγητικό ρόλο του και πρόσθεσε:

«Η κοινωνία αντιμετωπίζει τον πολιτικό κόσμο και την πολιτική διαδικασία με δυσπιστία -σχεδόν με κυνισμό. Ίσως γιατί, πολλές φορές, της τάξανε λαγούς με πετραχήλια, που αποδείχθηκαν στη συνέχεια ακάλυπτα γραμμάτια.»

»Τα συνεχή σκάνδαλα, η ατέρμονη εκλογολογία, ο κομματικός αλληλομηδενισμός, η υποσχεσιολογία είναι φαινόμενα της βαθύτερης δυστοκίας που διέπει το πολιτικό μας σύστημα και της βαθιάς υστέρησης του δημόσιου λόγου. Όλοι αισθανόμαστε σήμερα ότι η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία έχει στομώσει. Ότι η πολιτική μας λειτουργία χρήζει εξυγίανσης, η οικονομία μας πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε ανταγωνιστική βάση, η κοινωνία μας να εγκολπωθεί υγιέστερες αξίες. Όλοι αισθανόμαστε ότι τα ψέματα τελείωσαν. Είναι η ώρα της πικρής αφύπνισης από την ψευδαίσθηση της καταναλωτικής ευφορίας και της επιδοτούμενης ευημερίας.»

»Ο λαός μας δεν χρειάζεται σήμερα νέες υποσχέσεις και νέες φρούδες ελπίδες. Έχει ανάγκη από μια πιο ανθεκτική αλήθεια, ώστε να αποσείσει την αγωνία και την αβεβαιότητα που τον διακατέχουν. Δεν εμπιστεύεται πια όσους του τάζουν. Θα πιστέψει όμως, όποιον του δώσει τη δυνατότητα να δουλέψει δημιουργικά, δείχνοντάς του το σχέδιο δράσης, δίνοντάς του τη βεβαιότητα ότι στο τέλος θα ανταμειφθεί πραγματικά και σταθερά.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι οι εστίες αναχρονισμού που εδώ και χρόνια φράζουν τον δρόμο της σύγχρονης Ελλάδας είναι η «υδροκέφαλη, ανεπαρκής και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση», η «υποβαθμισμένη παιδεία, που παράγει σε μεγάλο βαθμό πτυχιούχους ανέργους» και οι «πελατειακές σχέσεις, που έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας».

«Αυτό που απαιτείται τούτη την ώρα είναι ένας συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης στα κόμματα και την κοινωνία» ανέφερε αργότερα σε δηλώσεις του. «Ένας συναγερμός που θα αναγεννήσει την ελπίδα και θα ξαναδέσει τους Έλληνες ψυχικά με τον τόπο τους. Σήμερα, πρόσθεσε, όσοι θέλουν και μπορούν βλέπουν τις προοπτικές τους συνεχώς να παραγράφονται».

Η πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την εγκατάσταση του προέδρου της Συνέλευσης, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη. Απολογισμό των πεπραγμένων έκανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Διονύσης Νικολάου, ενώ ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη παρουσίασε μελέτη του Συνδέσμου με θέμα «Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Η πρωϊνή συνεδρίαση έκλεισε με την ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου, όπου παρουσίασε τους στρατηγικούς άξονες-δράσεις του ΣΕΒ για το μέλλον.

Αργότερα, στη συνέλευση θα μιλήσουν οι κ.κ. Καραμανλής, Παπαθανασίου και Παπανδρέου.

Newsroom ΔΟΛ

Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου